HTML

Isten nagy állatkertje

Amitől eldobom az agyam:
extrém események, eszement figurák,
a valóság hihetetlen történetei

Facebook

Friss topikok

  • csillagpontos: @Winston Smith: Irigy vagy? Leygen pénzed és bátorságod utánuk tenni, vagy csaka szád van tehetsé... (2014.07.21. 12:29) Egy újabb Darwin-díjas emlékére
  • balazsrudolf: ojan mint egy vándorpatkány tisztára hasonlit ara a patkányra amit a macskám hármo megfogot (2013.08.26. 11:41) Tűz van babám
  • balazsrudolf: mi van rajtad van a bugás te perverz állat a hodogom a tákodba (2013.08.26. 11:37) Extrém beégés
  • balazsrudolf: az elsö kép egy fasz a második egy nö a harmadik egy punci az utolso meg egy orbitális kérges fasz (2013.08.26. 11:34) Növények
  • balazsrudolf: hello én egy fényképezö vállatnál dolgozom ahoz a képeket ilesztjük és szerkesztjük ami it van ösz... (2013.08.26. 11:30) A világ legnagyobb kutyái

Aktuális vicc

Két meleg utazik a repülőn.
Az egyik megkívánja a másikat:
- Te, mi lenne, ha kefélnénk?
- Megőrültél? Itt a repülőn? Olyan kínos lenne. Mindenki minket nézne.
- Dehogy! A kutya nem figyel ránk. Ezt nézd!
Feláll a helyéről és megkérdezi az utasokat:
- Van valakinek ceruzája?
Senki sem reagál. Alszanak, olvasnak, bámulnak maguk elé az utasok.
- Tényleg nem figyelnek ránk.
Ezzel aztán jól egymásnak esnek, valósággá érlelik forró vágyaikat...
Később az utasok már szállnak ki, amikor is a stewardes azt látja, hogy egy idős bácsika csupa hányás. Lehányta a zakóját, az ingét, még a nadrágját is.
- Bácsi, miért nem szólt, adtunk volna zacskót!?
- Nem mertem szólni, mert előttem pár sorral egy másik utas csak egy ceruzát kért, és úgy seggbe k***k, hogy csak na!

Eddigi írások

Azt hiszem, a 252 forint körüli CHF árfolyam kellően extrém ahhoz, hogy ebbe a blogba kerüljön be a devizahitelesek ellehetetlenülése. Valaha, a pénzügyi és gazdasági világválság előtt nem sokkal 170-es árfolyamon lehetett igen kedvező kamatozású frankhitelhez jutni. Vagyis pusztán az árfolyam romlás közel 50%-os törlesztőrészlet emelkedést indokol.

Indokolt és jogos a kérés: ki tehet a kialakult helyzetről? Ki tehet arról, hogy egyre-másra hallunk öngyilkosságot elkövető bajbajutottakról?

Természetesen, egyetlen felelőst megnevezni botorság lenne, sok minden és sok mindenki felel a kialakult helyzetért. És vannak dolgok, amiket nem lehetett előre látni, mint pl. azt, hogy az adósságválságban szenvedő országok gazdagjai aranyba és svájci frankba menekítik majd tömegével a pénzeiket, s ezzel alaposan felverik ennek a valutának az árfolyamát. Azért néhány felelőst biztonsággal megnevezhetünk:

- Ahelyett, hogy átalakították volna a kedvezményes forinthitelt a valóban rászorulók javára, a spekulánsokat kizárva, szimplán eltörölték. Innentől kezdve pedig csőstül vonult a nép CHF-hitelért, a forinthitel egész egyszerűen totálisan versenyképtelen volt.

- A hajdani kormány, PSZÁF, MNB és a bankok nem figyelmeztették kellő vehemenciával az egyszerű népeket a súlyos kockázati tényezőkre. Sőt, a bankok mohóságukban két kézzel kapkodtak a hitelesekért, miközben a teljes árfolyamkockázatot a gyanútlan és tájékozatlan ügyfelek nyakába varrták. A világ legjobb üzlete: minden kockázat az adós oldalán!

- Gyalázatos a magyar népesség pénzügyi tájékozottsága, képzettsége, tehát az iskolarendszer is hibás, amelyik a rendszerváltáskor nem iktatott be megfelelő tantárgyakat pénzügy- és gazdaságtanból, holott tudni lehetett, hogy a kapitalizmus jóval keményebb világ, itt messze jobban észnél kell lenni, mint az atyáskodó Kádár-rendszer egyszerű világában.

- Hibásak maguk az emberek is, mert sokan nem képesek felmérni az erejüket, a munkahelyük biztonságát, és olykor olyan felesleges luxusköltekezésekhez is svájci frankhitelt vettek fel, amit vagy készpénzzel kellett volna fizetni, vagy egyáltalában: meg sem kellett volna venni.

- Hibás az USA, mert az ottani ingatlanlufi robbantotta ki azt a válságot, aminek jórészt folyománya egy jelentős számú tehetős réteg CHF-ba menekülése.

- Végül hibásak az Európai Unió és ezen belül az euróövezeti országok politikai vezetői is, mert évekig hagyták, hogy Görögország és néhány más déli állam túlköltekezze magát, így azután ezek válsága is gazdagok tömegeit ösztökélte egy biztonságosnak vélt valutába való menekülésre.

300 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://extremdolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr523123207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajban a frankhitelesek: lenne jobb megoldás a fixált árfolyamnál? Kinek érdemes élnie vele? 2011.08.04. 18:54:27

A svájci frank árfolyama az egekben, a devizahitelesek törlesztése soha nem látott és korábban nem gondolt összegű. A megkérdezett illetékesek és szakértők leggyakoribb válasza, hogy nincs mit tenni, ki vagyunk szolgáltatva az európai ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én is akarok kommentelni 2011.08.03. 18:50:11

Utálom az új Firefoxot, nem jelenít meg rendesen oldalakat!
Most se látom a cikkben a mostani kormányt se felsorolva a felelősök között minimum a felelőtlen kommunikációjával és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájával. Ezt malacz sosem felejtené ki a listából. Mondjatok egy használható böngészőt! :(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 19:09:03

@Én is akarok kommentelni:

:-)))

Konkrétan mire gondolsz? Mivben felelős a kormány a magas CHF-árfolyamot illetően? Az egyszeri megugrás nem éri, annak már nincs hatása, ez látszik az euró árfolyamán.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.03. 20:03:52

@malacz69 eurofanyalgó: Az árfolyamot illetően valóban nem tűnnek felelősnek. Viszont azt meg másra nem lehet fogni, hogy amióta hatalmon vannak, az átlagos hitelügyfélnek reálértékben mindenképpen, de sok esetben még nominálisan is csökkent a nettó jövedelme, amelyből ki kellene valahogy köhögnie a részleteket. És akiknek nőtt, azok amúgy is nagyrészt azok, akik enélkül sem lennének bajban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 20:39:38

@bm613:

Nos, az egykulcsos adó valóban sokat rontott sokak pozícióján. Én alapvetően egykulcsos párti vagyok, de nem egy év alatt vezettem volna be, hanem 2 vagy 3. Kevesebb vihart kavart volna, és könnyebb lett volna a munkáltatóknak is a kompenzálás.

Viszont voltak rétegek, akiknek a gyermekek utáni adókedvezmény sokat jelent, és az ő reálpozíciójuk sokat javulhatott.

A munkanélküliség 0,8%-ot csökkent, a foglalkoztatottság nőtt. Ezek is javíthatták néhány hitelbajos reálpozícióját.

Viszont kétségtelenül sikeres az árfolyamrögzítéses történet (még ha vannak is aggályok vele kapcsolatban), egyre többen veszik igénybe 2015-ig. Akinek csak átmeneti nehézségei vannak, az jól járhat vele. Inkább egy bizonytalan jövő, mint egy mai kilakoltatás.

vic 2011.08.03. 20:40:35

csak 1 valaki mutasson nekem akár csak 1 szórólapot is 2008 elöttről amin bármelyik bank akár kisbetűsen is felhívja a figyelmet arra "vigyázz a törlesztő résztleted lehet majd a duplája is..."
nekem konkrétan csak az ellenkezője van...

így nem kockázatmegosztás van csak kockázat átterhelés

ráadásul az árfolyam kockázat 100%-át az ügyfél szopja, ez van OK, de hogy még a kamaton felmerülő apró kicsi nyereségből se láss semmit sem az már mindennek a teteje...

konkrétan 2007-2008 körül CHF LIBOR 3-4%, most kvázi 0%, hol a kamatcsökkentés????

egy devizahiteles aki szintúgy fizet, csak...

Én is akarok kommentelni 2011.08.03. 20:43:56

Nos, az árfolyammal kapcsolatban: azért amikor a kósa-szijjártó duett, illetve a csontváz bizottság hozta a kötelezőt, varga pedig képes volt csőd szélén lévőnek jellemezni magyarországot, az konkrétan 8000 forintomba került a "pillanatnyi" árfolyamkilengésnek köszönhetően. Hidd el, tudtam volna máshova is tenni azt a pénzt, nem hiteltörlesztőbe.

Az árfolyamban továbbá benne van a hiteles gazdaságpolitika, az ország finanszírozhatósága. Amióta hatalmon vannak meg se tudták közelíteni a Bajnai által átadott CDS-t, ez meglátszik sajnos a forint árfolyamában is, áttételesen.
Továbbá az árfolyamba be van árazva ha olvasgatsz, hogy a széltoló terv még kanyarban sincs, a meghirdetett időpontokból mindig kicsúsznak, amit nyilvánosságra hoznak az mindig katasztrófa, és amikor már mindenki üti őket térnek többnyire jobb belátásra. Ez sajnos lehet csak kommunikációs trükk, de ez kívülről úgy néz ki: ezek dilettáns barmok, még szerencse, hogy vannak még gondolkodók akik elmondják a véleményüket a szarkupacokról, amit ötletekként elénk tolnak. Persze ez csak hipotézis, de ha a Bajnai féle vonalat vitték volna tovább: átlátható világos kommunikáció, nem hazugságok hetente többször is, profi gazdaságpolitikai kommunikáció+cselekvés, akkor az EUR lenne vagy 200-220 HUF (vagy 240 és 5% körüli az alapkamat), ugyanis az EURhoz képes nem mi vagyunk most se jók, az EUR annyira gyenge most, hogy még mi is jónak tűnünk hozzá képest.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.08.03. 20:45:05

be fog dolni az orszag, aki ranez a tozsdei chf grafikonokra, meredek emelkedest mutat, akar 500 ft is lehet egy chf

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.08.03. 20:48:14

A "valóban rászorulókon" semmiféle kedvezményes, támogatott kamat nem segít, azok ugyanis 0%-os kamat mellett sem tudnak törleszteni, ezért hívják őket rászorulóknak. A rászorulóknak szociális bérlakást kell adni, jó napot kívánok.

Az volt a legnagyobb hazugság, hogy a kormányok (a Fidesz és az MSZP-SZDSZ egyaránt) azt mondták a tömegeknek, hogy reális esélyük van lakáshoz jutni. Nem egyszerűen lakáshoz, hanem szép nagy, polgári öröklakáshoz, 30 millió forintig.

Pedig erre egy percig sem volt esélyük, legalábbis millióknak nem, de a kamattámogatás és az olcsó CHF-hitel elfedte ezt a tényt. És aki ebben akart hinni, annak mondhatta azt az MNB vagy a PSZÁF (mondták is), hogy ne vegyél lakást hülye, mert nem engedheted meg magadnak, ő fogyasztani akart. Hányszor mondtam én is, hányszor leugattak. Majd most koplalnak harminc évig.

Walter Melone (törölt) 2011.08.03. 20:49:11

@malacz69 eurofanyalgó:

oszkopeter.blog.vg.hu/2011/06/29/a-nap-grafikonja-az-indexrol/

Malac, megmutatnád ezen a grafikonon, h melyik az a rész ami szerint nőtt a foglalkoztatottság a választások előtti helyzethez képest?

Én is akarok kommentelni 2011.08.03. 20:50:35

@vic:
Az én tájékoztatómban le volt írva minden az árfolyamkockázatokról. OTP-s hitelről van szó. Persze nem tűnt elképzelhetőnek akkor, hogy 200 HUF lesz egy CHF....

Akkor tovább:
Az OTP és más bankok is adtak a lakáshiteleseknek tavaly meg előtte is kamatkedvezményt. Az OTP 0.75%-ot, ami kellemes meglepetés volt, nekem havi 4000 Ft. Amint bejelentették a bankadót, másnap megjött a levél az OTP-től, hogy a kedvezményt elvitte a cica. Szóval én emiatt is kedvelem a bankadót. Persze, nem a zemberek fizetik majd meg. Elhiszi ezt még valaki a fideszdroidokon kívül?

A CHF liboros témáról meg annyit, hogy a bankok kapzsik voltak, ők is szépen vették felfelé a CHF hiteleket, és most ők is annyit veszik mint mi. Ergó igen, az ő költségük is megnőtt, az árfolyamveszteség amit te benyelsz most nem megy ám a bankokhoz. Illetve megy, de a svájci bankokhoz, nem ahhoz, ahol te vetted fel a hiteled. Persze nem véletlen, hogy az OTP a válság idején sorra produkálja a rekord nyereségeket és bevételeket (legutóbb idén első félévben), de azért nem teljesen annyira fekete és fehér a kép mint te írtad.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.03. 20:51:01

@malacz69 eurofanyalgó: Én meg nagyon ellenzem az egykulcsot.
Máshova írtam tavaly egy kis eszmefuttatást, bemásolom. Ez persze világnézeti különbség, ha te komolyan az egykulcsost tartod helyesnek, akkor soha nem győzhetjük meg egymást, de talán így is érdemes elolvasnod a véleményemet. Nem tudom, mennyire idealista az elképzelés, meg azt sem, hogy milyen %-ok jönnének ki, ha a szakemberek elvégzik a számításokat. Csak remélni tudom, hogy amiket írtam, azok elegendőek lennének. Annyi biztosan bejönne belőlük, mint a fix 16-ból (ami ugye a szuperbruttó miatt igazából kb. 20).

Szerintem mindenképpen meg kell tartani a sávokat az adózásban, de nem egyszerűen csak számokat kitalálva, hanem azt átgondolva, hogy a jövedelem mely része mire való. A pontos számokat ezek alapján kellene a szakértőknek kidolgozniuk.

Van egy jövedelmi szint, amelyre szükség van az alapvető szükségletek ellátásához. Ez alatt azt értem, hogy ennivalót és innivalót (legalább vizet) kell venni, valamint fenn kell tartani egy elfogadható szintű hajlékot. Amennyi pénz ehhez kell, az járjon mindenkinek alanyi jogon. Ez a sokat vitatott garantált minimumjövedelem (GMJ) koncepciója. Először én is furcsán néztem az elképzelésre, de meggyőztek. Végül is aki annyira rossz körülmények közt él, hogy ennyire sem futja neki, az most is kérhet ilyen-olyan segélyt, a GMJ-vel csak egyszerűbb lesz a rendszer.
Ennek összege tényleg csak annyi legyen, hogy az éhezést és a hajléktalanná válást el lehessen kerülni, valamint ha gyerek van, az ő taníttatására is jusson.

A következő szinten az az összeg legyen, amely már nem csak a nyomor elkerülésére elég, hanem egy úgymond "tisztes" életvitelre is. Tehát: a normális (nem luxus) ételekre, ruhákra, a család méretéhez való átlagos lakás fenntartására, napi közlekedésre, gyerek iskoláztatására költendő összeg, kiegészítve annyival, amiből jut kultúrára, a szokásos, a XXI. században Európában elvárható, de nem életfontosságú háztartási eszközökre, számítógépre, internetre, mobiltelefonra, évente legalább 1-2 rövidebb belföldi utazásra, stb. Szóval semmi extra, de egy olyan életvitel, amelynél már panaszra nincs feltétlenül oka az embernek (na persze ebben az országban a milliárdos is sír, ha a szomszéd milliárdosnak fél forinttal jobban sikerült az üzleti éve, de ez nem érdekel minket ebben a pontban :D)
Ezt az összeget már keresse meg magának az ember, akár munkával, akár nyugdíjjal, akár ilyen-olyan juttatásokkal (pl. családi pótlék), de itt még semmi keresnivalója az adóhivatalnak. Tehát egy, a fentiek alapján meghatározandó jövedelemig 0 % legyen az SZJA-kulcs.

Ezután jön az a sáv, melyben már "extra", de nem luxus kiadások vannak, nagyjából a standard "középosztály" szintje. Az az összeg, melyből olyanokra futja, mint pl. autófenntartás (bár szinte mindenkinek van, nekem is, de nem sorolnám az előzőbe, valóban normális életet lehet élni nélküle is), külföldi nyaralás (1-2 hét valahol Európában), évente néhány kisebb belföldi út, az alapszintnél drágább háztartási és elektronikai eszközök, havonta néhány párezer Ft-os pluszkiadás, pl. étterem, színház, egyéb fizetős rendezvények, no meg némi megtakarítás.
Az ide tartozó jövedelmeknél már van helye az SZJA-nak, a pontos százalékot természetesen nem tudom meghatározni, de bízom benne, hogy valahol 20 % környékén megállhat.

Viszont azt a pénzt, ami ezen fölül van, ami már tényleg a luxusra szolgál, akár hatalmas villáról, akár 10-20-30 milliós autóról, akár évi több, egzotikus tájra történő utazásról, vagy bármiről is legyen szó, kőkeményen meg kell adóztatni. Ide jöhet 40 % körüli kulcs is.

Természetesen mivel az egész rendszer alapja az, hogy hogy lehet az adott pénzből megélni, a családi adózás bevezetése elkerülhetetlen.

Én is akarok kommentelni 2011.08.03. 20:54:20

@malacz69 eurofanyalgó:
Bocsi malacz ezen átsikolottam, de azóta is röhögök, akkora poént írtál. Ezt kirakom a falra szerintem:
"Kevesebb vihart kavart volna, és könnyebb lett volna a munkáltatóknak is a kompenzálás."

Szóval te az ADÓCSÖKKENTÉS kompenzálására több időt időt adtál volna a MUNKÁLTATÓKNAK?!?!?!?! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 21:06:46

Majd én megmondom,hogy mi a jó.Majd én megmondom,hogy mit egyél.Majd én megmondom,hogy mit tegyél.
A többezeréves tapasztalat nem számít.
MAjd én megmondom a refomkonyha-geci-zsidó-honfoglaló nagyarcommal.Kiválasztott jogommal élve,hogy mit egyél és igyál faszszopó büdös gyökér magyar!
Kell a földed,kell az új honfoglalás!

iQwerty 2011.08.03. 21:10:00

Azt hiszem, az egész akkor kezdődött, amikor valamelyik okos párt okos gazdaságpolitikusa kitalálta, hogy kapjon mindenki hitelt, mert ez felpörgeti a gazdaságot, meg ezen hitel törlesztőrészletének 40%-a leírható adóból(!!!!, nem adóalapból, max 240.000Ft/év vagy 480? Már nem emlékszem). Ja, az is a fityesz volt??? Akkor ők voltak, akik összeborultak a bankokkal. Gondolom szép jutalékot kaptak már akkor is. Üzletszerzői ha jól sejtem, olyan 8% köröl van. Audi S8 kijön belőle?
No csak jár a szám, még a végén elvisz a fekete autó....

Bölömbika 2011.08.03. 21:10:55

Mindenki jobban járt volna, ha annó komplexebb pénzügyi termékekkel is jelen lettek volna a bankok a piacon - pl nem csak a hitelt árulták volna, hanem olyan termékeket is, ami pont az árfolyamemelkedést tudta volna kompenzálni (hedge) - én nem nagyon láttam ilyet 2005-2006ban... persze ha az alapján lehetett hitelfelvételre csábítani az embereket, hogy mennyi a kb. két hónapig élő törlesztőrészlet, akkor nem is nagyon csodálkozom...

gnme 2011.08.03. 21:22:25

öreg Kupa Mihály is megmondta százszor ... progresszív

nem kell rá hallgatni, ...egyszerűbb hülyének lenni

itt az eredmény

Alf (törölt) 2011.08.03. 21:24:12

google: penz mint adossag
pont.

kvadrillio 2011.08.03. 21:24:45

A FINÁNCOLIGARCHIA.

"A magyar családokat a fináncoligarchia és a vele egylényegű politikai elit azzal az előre tudott, megfontolt, aljas szándékkal kényszerítette bele a devizaalapú hitelfelvételbe, hogy ezt követően mesterségesen előidézett tőzsdei, valamint banki és politikai tranzakciókkal és spekulációkkal rontsák, gyengítsék a forint árfolyamát (vagyis az euróét, dollárét és a svájci frankét erősítsék), illetve ezzel párhuzamosan azon ingatlanok árai, melyek egy közép vagy alsó osztálybeli magyar család számára egyáltalán az elérhető realitás világának határain belül mozognak, drasztikus, zuhanórepülésbe kezdjenek.
A cél voltaképpen az utolsó nemzeti tulajdonban lévő vagyonhányad megszerzése a globális tőke részéről. Hiszen a volt állami nagyvállalatok, mezőgazdasági üzemek, ásványkincseink, energiaforrásaink, a banki szektor, és a média már régóta nincsenek nemzeti tulajdonban"

GAZDASÁGI ÚJRAFELOSZTÁS ZAJLIK A VILÁGON, a fináncoligarchia tagjai intenzíven "KAPARNAK" maguknak, rabszolgasorsba süllyesztve a többséget.

Pusztulás vár rájuk !

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 21:26:12

@Walter Melone:

1. Azóta van frissebb adat,
2. A bázist 2010. aug. veszi, majd kb. május végi adattal veti össze. Ez hibás gyakorlat.
3. Az a nagyba kitett -86ezer arról szól, h a 10 év alatt 1 millióhoz képest egyenes arányt véve mennyi a lemaradás. Ennek hangoztatása is közgazdasági hülyeség, a történet nem lineráis, pláne, h még itt van velünk az adósságválság Európában.

@Én is akarok kommentelni:

Te nem hallottál arról, h megzsarolták egy törvénnyel a vállalkozókat, h vagy kompenzálnak, vagy nem indulhatnak állami pályázatokon, estébé...? Erről beszélek, h ezt több lépésben, több munkáltatókkal folytatott tárgyalással pár év alatt be lehetett volna úgy vezetni, h még időlegesen se járjon nettóban rosszul senki.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 21:34:50

@Én is akarok kommentelni:

"ha a Bajnai féle vonalat vitték volna tovább: átlátható világos kommunikáció, nem hazugságok hetente többször is, profi gazdaságpolitikai kommunikáció+cselekvés, akkor az EUR lenne vagy 200-220 HUF (vagy 240 és 5% körüli az alapkamat), ugyanis az EURhoz képes nem mi vagyunk most se jók"

Ez azért elég meredek "ha"-val kezdődő mondat. Erre szokás mondani, h ha nagyanyámnak kereke lett volna, ő lett volna az omnibusz.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.03. 21:37:23

hadd gratuláljak az "aktuális vicc"-hez, kellően primitív.

Rwindx 2011.08.03. 21:41:22

@Én is akarok kommentelni:
Adójóváírásról és annak kivezetéséről tetszett hallani?

TothLali 2011.08.03. 21:43:41

@bm613: Nagyon hasonlóan levezethető, hogy ne csak az SZJA, hanem az ÁFA is progresszív legyen. A gazdagok pl. 40%-os ÁFÁval vehetnének kaját... stb.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 21:45:24

@Kettes:

"A rászorulóknak szociális bérlakást kell adni, jó napot kívánok."

Ez igaz, de akkor az már még jobb, ha a fizetni nem tudó adós lakását az állam veszi meg, és így tulajdonképpen költözés nélkül (ami eléggé gallyra tud vágni egy amúgy is rossz állapotú családot) úszható meg a bérlés, azaz visszabérlés.

Ha az állam vevő, akkor esetleg törvényi garanciát is lehetne adni arra, h ne bagóért vegye át az állam, hanem legalább a becsült érték mondjuk 80%-án. Persze, mi a forgalmi érték, ha a lakó bennmarad? Viszont azt is el kéne kerülni, h itt maffiarendszerű árverések legyenek.

jazzcool 2011.08.03. 21:45:45

téved, aki a bankokat teszi felelőssé, mert a pénzintézetek is iszonyatos bajban vannak. normális helyzetben már rég pótbefizetést, vagy pótjelzálogot kellett volna kérniük, lévén a jelzálogos ingatlanok leértékelődtek, a hiteltartozások pedig megnőttek. De a bankok hiába is kérnék, a lakosság egyre nagyobb része képtelen lenne ezeknek a feltételeknek eleget tenni. Még az aktuális törlesztés is egyre kevesebbeknek megy:-(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 21:48:18

@misc:

Köszi. Eddig az érintetteken kívül mindenki tudott rajta kacagni... Bocs, ha nem tetszett, már úgyis le kéne cserélni.
Tudsz egy sokkal jobbat?

osborne 2011.08.03. 21:48:37

Őrületes közhely lesz de részhibás a média is:

Emlékszem, egészen 2008 elejéig a csapból is az ingyenhitel!, devizahitel reklámhadjárat folyt.

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 21:49:44

Mera cigánypujákat kő főneveni,azalényeg.
Fizessé geci,ne hőbörögjé!!

jeriko 2011.08.03. 21:52:58

"Konkrétan mire gondolsz? Mivben felelős a kormány a magas CHF-árfolyamot illetően?"

Messze nem csak a CHF árfolyamáról van szó, sőt! Az adósok döntő többségénél a törlesztőrészlet több mint felét(!) a kamat és kezelési költség tesz ki. A CHF alapkamata jelenleg 0,25% - miért fizetem én ennek 25-30-szorosát? Az egyik tényező az országkockázati felár, ami a magyar gazdaságpolitika nemzetközi minősítése - szerintem igen sok köze van hozzá a kormánynak. További rész pl. a kezelési költség (nem azonos a kamattal), amit pl. az bankom a válság kitörésekor a kamattal együtt megemelt, és azóta is úgy áll. Biztos több papír fogy...
Aztán ott a bankadó, amit szintén nem én vetettem ki majd hárítottam magamra (egyik oka, hogy a bankok nem vesznek vissza a kezelési költségből).

Meg aztán az egész devizamizéria akkor kezdődött, mikor bevezették az államilag támogatott lakáshiteleket , amelyek amellett, hogy pár százmilliárddal terhelték (és terhelik ma is!) a költségvetést évente, bőven bevágtak az akkori piaci kölcsönök szintje alá, és amelyik bank talpon akart maradni, annak kötelező volt CHF hiteleket nyújtani boldog-boldogtalannak...

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 21:54:16

Osztán a 14 éves cigánypujáknak a pujáit kő főneveni.Mind a tízet.
Uttyogy neugassá,hanem fizességeci!!

Jackni Konzol 2011.08.03. 21:57:14

@kvadrillio: Ekkora maszlagot régen olvastam már.

janper 2011.08.03. 22:01:16

@Alf: google
money as debt debunked

Ott szepen le van irva az analfabetaknak is, hogy miert atvagas az eredeti video.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 22:03:05

@jazzcool:

Az OTP elég szép nyereséggel zárt a bankadó ellenére is. Nem lehet az, h nincs ennyi bankra szükség, Nem kéne a versenyben lemaradók helyzetét általánosítani szvsz.

@bm613:

Ez egy nagyon szép elképzelés egy kifejezetten jóléti országra nézve, ahol viszonylag magas az egy főre jutó GDP.

De a mai Magyarországon a te rendszeredben a közel 3,8 millió munkavállalónak negyede sem fizetne adót. Ez a mai válságos helyzetben illúzió, legfeljebb vmi távolra kitűzendő cél lehetne.

Azért sem tartom jónak, mert fura dolog, ha emberek milliói nem fizetnek adót, sőt, egyesek munka nélkül is elvegetálnak, ugyanakkor elvárják az államtól, h legyen közbiztonság, olcsó vasút, jó egsézség és oktatás, stb... Az öntudatos polgárságnak alapvető feltétele (vsz) az adófizetés. Ez az, ami jogossá teszi a kormány és az állam szerveinek öntudatos számonkérését a jó ellátás tekintetében.

Olyan szintű bruttó jövedelmekre van szükség, h adózás után éppen az az állapot álljon elő, amit te életvitel szempontjából megkívánsz.

Abban viszont biztosan nem értünk egyet, h én helyesnek tartom azt, amit Orbán mond: aki képes dolgozni, annak munkát adunk, és ha azt nem fogadja el, nyista pénz. Én azt hiszem, aki éves szinten kap 300-350ezer forintot saját jogcímen azért, mert nincs munkahelye, attól elvárható, h dolgozzon mondjuk 3 hónapot napi 4 órában ezért, ha egyébként képes rá.

Feca 2011.08.03. 22:04:58

@bm613:
Aki az általad leírt középosztály szerint él,
mégis a legmagasabb adókulcs szerint adózott. Sajna, havi bruttó kb. 600eFt + bruttó 250eFt még mindig csak középosztály. Egy öttagú család esetén.
Tehát jogos a 20% szja, ami korábban 46% volt.
Aki pedig luxuskörülmények közt él, annak nem bérből van, hidd el!
Havi bruttó 1 mill. még nem "gazdag ember", ahogy sokan ezt demagóg módon hangoztatják.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 22:08:38

@misc:

Konkrétat, könyörgöm, konkrétat! Mint például ez a rövidke-->
Vevő a boltosnak:
- Kérek egy almát.
- Kettő lett. Maradhat?

@jeriko:

A bankadó egy részét arra is lehetne használni, h az önhibán kívül fizetni képtelen, családos személyek havi törlesztő részletét támogatják a gyerekre hivatkozva éppen úgy, ahogy a hátrányos helyzetű családok is kapnak a gyermek kapcsán mindenféle segélyeket (pl. tankönyvre, iskolakezdésre, stb...)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.03. 22:09:33

@Feca: Minden jövedelmet be kellene ebbe vinni, nem csak a béreket.
A havi bruttó 1M nyugati szemmel valóban nem jelent gazdagságot, de Magyarországon igen.

@malacz69 eurofanyalgó: Orbán nem munkát ad, hanem munkatábort. Óriási a különbség. Éhbérért akarnak embertömegeket dolgoztatni, akár a lakóhelyüktől 2-3-500 km-es távolságban, dobozvárosokban. A munkáért munkabér jár akkor is, ha az állam fizeti.

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 22:10:23

Osztán a 14 éves cigánypujáknak a 14 cigánypujáit is főkő nevenni,tehát 14X10"2 rühös tolvajt és gyilkost.
Uttyogy neugassá,hanem fizessé,gecimagyar!

2011.08.03. 22:10:45

@bm613: Drága jó kormánunk soxor tett arról, hogy legyenek kiugrások az árfolyamban. Többek között kósa, Szíjjártó már emlékezetes csődöt vízionáló nyilatkozatai, vagy amikor Orbán sok sok baromságot nyilatkozott, a CHF meg rögtön elindult az ég felé. Meg 8 év tervezgetés után még ma sem látjuk azt a gazdaságpolitikát, amit a gazdaság szereplői tolerálnának, és ami a forint stabilizációját hozná. Szóval, (szerintem) a 252Ft-s CHF árfolyamból minimum 30 Ft (sokak szerint több) Drága Fidesz kormányunk javára írható...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.03. 22:12:10

@Add_tovább: Ezt azért nem hiszem, mert a CHF az euróval szemben is jelentősen erősödött. Azt meg csak nem a Viktorék cseszték el :-)
Mondom ezt én, akinél jobban nagyon kevés ember gyűlöli ezt a mocskos narancsmaffiát...

2011.08.03. 22:14:13

@bm613: Az EUR sem a másfél évvel ezelőtti szinten van - - - - -Vagy igen? A kereszt csak ráerősít. Amikor a nagyon okosak megszólaltak, egyszerre mozdult a két deviza.

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 22:18:13

Osztám mire a magyarnak születik két gyereke (32 éves korára) addigra nekem már unokákkal együtt 106 pujám van.Abból 87 a sitten.Uttyogy neugassámagyar,tarcsáémagyar!!
Kussojjámagyar,énhazámez,fizességeci!

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 22:19:15

Jogomvangeci.Kussojjágeci.Kihalszgeci!

Feca 2011.08.03. 22:24:36

@bm613: Aki havi 1M-t keres, hadd nézze már európai szemmel a megélhetését, körülményeit. Aki ennyit keres bérként a versenyszférában az általában külföldön is megkapná ezt. Ne büntessük már, hogy Magyarországon él!
A családi adózás elve szép, de a magyar valóságra (csonka család, mozaikcsalád) nehezen képezhető le igazságosan.

Vezérigazgató elvtárs 2011.08.03. 22:25:04

Lezúzlakgeci.Anyádatisgeci.Gyerekedetisgeci.Elveszemacuccát a sulibangeci.
Mennyédolgoznigeci addigalakásodatisgeci kirablomgeci.Kocsidatiselviszemgeci.
Asszonyodatisgeci,lányodatisgeci,anyádatisgeci megbaszomgeci.Nekemfognakgeci dolgoznigeci a hatosútmellettgeci.
Kussojjágeci!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.08.03. 22:30:13

"Ahelyett, hogy átalakították volna a kedvezményes forinthitelt a valóban rászorulók javára, a spekulánsokat kizárva, szimplán eltörölték. Innentől kezdve pedig csőstül vonult a nép CHF-hitelért, a forinthitel egész egyszerűen totálisan versenyképtelen volt."

Érdekes én kaptam forint hitelt és hiába kántálta mindenki, h de hülye vagyok, hát sokkal drágább az ilyen hitelem havi törlesztője, most én röhögök a sok balféken, mert az én hitelem részlete évről évre kevesebb, az övékét meg már lassan számontartani is felesleges, hisz úgysem tudják kifizetni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 22:31:36

@bm613:

"Orbán nem munkát ad, hanem munkatábort. Óriási a különbség. Éhbérért akarnak embertömegeket dolgoztatni, akár a lakóhelyüktől 2-3-500 km-es távolságban, dobozvárosokban. A munkáért munkabér jár akkor is, ha az állam fizeti."

Oké, vágjunk bele!
1. Eddig is volt közmunka, de eddig nem teremtett különösebb értéket, ehhez képest szerintem a gátépítés, vagy stadionépítésben segédmunka sokkal hasznosabb, értékteremtőbb.

2. Az, h a törvény lehetővé tesz akár több 100 kilométert, attól még nem lesz így, erre szinte mérget vennék.

3. Nem éhbérért dolgoznak, hanem az egész éves juttatásért (kb. 350 ezer forint), és effektíve 1,5 hónapot csak (ugyanis 3 hónap, napi 4 órában)

4. Nem munkatábor, mert van egy lényeges különbség: NEM KÖTELEZŐ!

5. Munkát felügyelő emberek jelenleg is vannak, különben végig lógnák a napot a közmunkások, tapasztalatból mondom.

6. Bizonyos esetekben napi 8 órás lesz a közmunka minimálbérért, erről már beszéltek. Mellesleg, ha már nem otthon alszik, és ellátást kap, logikus is teljes munkarend.

7. Azt jogosnak tartanám, ha a rendszer nem ugyanúgy bánna azzal, aki 25 év folyamatos munkaviszony után lett fél éve munkanélküli, és azzal, aki 33 évesen még sehol sem dolgozott bejelentetten.

flippant 2011.08.03. 22:32:24

A privatizációt is beszoptátok, azt is reklámozták. Mit nektek ez a kis devizahitel-válság!

kvadrillio 2011.08.03. 22:34:23

Az Equilor brókercég elemzői szerint a frank árfolyamának alakulása egészen hasonló egy piramisjátékhoz. Az [origo] kérdésére, hogy mit is jelent pontosan a piramisjátékos hasonlat, Kuti Ákos azt mondta, a legnagyobb piaci szereplők, köztük a piaci nagybankok és a fedezeti alapok óriási elemzői csapattal dolgoznak, és kitalálnak befektetési sztorikat. Kinéznek egy-egy befektetési terméket, és annak az áremelkedésére játszanak, először a bank saját pénzén és a legfontosabb, legvagyonosabb üzletfelek pénzével pozíciókat építenek ki.

"Ezt követően elkezdik népszerűsíteni az adott befektetési eszközt a médiában, elemzésekkel igyekeznek alátámasztani azt, hogy a kinézett eszköz jelentős áremelkedés előtt áll. Ennek következtében más nagybankok és azok ügyfelei is vásárolnak a megcélzott eszközből, és ez egyre feljebb hajtja az árat" - fogalmazott Kuti Ákos, és hozzátette: ráadásul sok befektető a múltbeli áremelkedések szerint dönt az újabb befektetésekről, és a svájci frank árfolyamáról készült grafikonok látványos erősödést mutatnak, ezért még könnyebb több vevőt becsalogatni a piacra. Hasonló a helyzet ahhoz, amikor 2008 első felében az olajból csináltak befektetési sztorit a világpiacon, a fokozatosan olajár-emelkedés közben sorra jöttek ki az egyre magasabb olajárat jósoló elemzések, ezzel hozzájárulva az öngerjesztő folyamathoz. "A Goldman Sachs 2008. május elején például 200 dolláros olajárfolyamot emlegetett, amit sokan meghökkentőnek tartottak, eddig az árfolyam ennek a szintnek a közelében sem járt, a bank jól járt a jóslat miatti áremelkedéssel" - mondta Kuti Ákos.

Mindez azért hasonlítható a piramisjátékhoz, mert az egy olyan rendszer, amelyben az újonnan csatlakozóktól elkért belépési díjat a korábbi tagok között osztják szét, és egyre bővülő, piramishoz hasonló hálózat jön létre, amely a végén szükségszerűen összeomlik. A befektetési piacon az a helyzet, hogy a befektetési sztori, azaz a frank erősödése érdekében az elsők között befektetők piaci szereplőknek egyre nagyobb profitot jelent az új belépők vásárlásai miatt emelkedő árfolyam, de várható, hogy a szerda reggeli zuhanáshoz hasonló eseménnyel ér véget. """

jó reggelt !!!!!:)

kvadrillio 2011.08.03. 22:34:58

@Jackni Konzol: ...én már többször is az INDEXEN ! :o)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 22:39:28

@klarky:

Ügyes vagy!
De épp ma volt fenn egy cikk az Indexen, ahol Gazda Albert elmondja, ő is felvette 170-nél a CHF-hitelt, pedig ő azért nem teljesen dilettáns. Gyanítom, h közgazdászok és cégvezetők százai is felvették, pedig ők sem dilettánsok, ezért irritál, amikor sokan csak az egyszerű, képzetlen polgárt hibáztatják.

Leone_510 2011.08.03. 22:44:03

"- Hibásak maguk az emberek is, mert sokan nem képesek felmérni az erejüket, a munkahelyük biztonságát, és olykor olyan felesleges luxusköltekezésekhez is svájci frankhitelt vettek fel, amit vagy készpénzzel kellett volna fizetni, vagy egyáltalában: meg sem kellett volna venni."

Kedves idióta posztoló, ez egy baromság , demagóg hülye duma! Nem fogom megmagyarázni mert ostoba vagy, a tudálékos posztoddal együtt. Ide vissza soha.

osborne 2011.08.03. 22:50:08

@malacz69 eurofanyalgó:

Vicc de még 2006-ban is ment a behülyítés:

Megéri frankban eladósodni

A bankok egyetértettek abban is, hogy - bár mindenkinek a saját kockázatvállalási hajlandósága alapján kell döntenie - továbbra is megéri svájcifrank-alapon eladósodni, és ezen nem változtat a svájci jegybank folytatódó kamatemelése sem. Szinte minden termékvonalon a svájcifrank-alapú hitelek a legkedvezőbbek, hiszen törlesztőrészleteik a legalacsonyabbak - közölték az Ersténél.

index.hu/gazdasag/magyar/svajcif06091/

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.03. 22:51:29

@Kettes:
Így van. Ha a valóban rászorulókat támogatnák, akkor bérlakásra lenne támogatás.

Amúgy irritál az az álláspont, amelyet a cikkíró is képvisel, amely szerint az államilag támogatott lakáshitel eltörlése hiba volt. Pedig nem kellene összekeverni az okot és az okozatot, az első hiba éppen az államilag támogatott lakáshitel volt, ami a hitegetés első lépése volt, ha az nincs, nem itt tartanánk.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.03. 22:53:18

@Feca: Ezzel az erővel bárki, aki nem érte el Bill Gates vagy a brunei szultán anyagi körülményeit, leszarhatja a nála szegényebbeket. Mint Lézer Johnny.

@malacz69 eurofanyalgó:

1. A stadionprogram egy sportbuzi, megalomániás zsebführernek köszönhető. Értelme pontosan annyi lesz, mint a piramisoknak. Illetve azok most, a világméretű turizmus korában kezdenek egész jól termelni, csak kicsit hosszú volt a megtérülési idő :D de ennyiben még jobbak is, mint a leendő stadionok.

2. Ha beletették a lehetőséget, annak oka van. Ez olyan, mint a színpadon a pisztoly... És ha nem áll szándékukban távolra vinni az embereket, akkor miért van már meg a terv is a debreceni stadionhoz kapcsolódó 4000 személyes bádogvárosra?

3. A munkáért akkor is munkabér jár. A segély más kategória. Különben is, majd jól kiválasztják, hogy kit köteleznek munkára, és ki az a "szerencsés", aki maradhat sima segélyes? Mert ugye annyi közmunkás helyről nincs és nem is lehet szó, ahány munkanélküli van.
Egy olyan országban, ahol a választások idején jöttek a szebbnél szebb történetek arról, hogy az önkormányzat szociális ügyekben illetékes vezetője a segélyosztással együtt beszedte az ajánlószelvényeket a rászorulóktól?
És azt a cikket olvastad, amelyben leírják, hogy a cigányokat vitték közmunkára, a fehér munkanélküliek meg röhögnek a markukba, mert kamu munkaviszonyt igazoltak maguknak fehér vállalkozók segítségével? Azt mondjuk nem értem, hogy fognak ezután kapni a segélyből. Gondolom, az a taktika, hogy amikor megjött a behívó, csináltak gyorsan papírt, aztán egy hét múlva már újra "munkanélküliek" lesznek. És véletlenül nem fogják már hívni őket közmunkára...

4. Nem, csak ha nem megy, akinek megparancsolták, akkor 0 forintot fog kapni a jövőben. Ezt te fakultatívnak nevezed?

5. Ez természetes, nem csak közmunkán fordul elő. Az viszont elképesztő, hogy a nyugdíjból visszakényszerített rendőröket és katonákat akarják erre alkalmazni, fegyveres őrökként. SS-kápók 21. századi kiadásban. Szerintem iszonyat.

7. Aki 33 évesen sehol nem dolgozott még bejelentetten, azoknak többsége olyan területek lakója, ahol nincs munka.

kyanzes (törölt) 2011.08.03. 22:56:37

"pech", azaz vadkapitalizmus.

kyanzes (törölt) 2011.08.03. 22:58:46

@Kettes: "A rászorulóknak szociális bérlakást kell adni, jó napot kívánok"

Döntsük már el, hogy milyen rendszerben élünk. Ez a lakásosztás inkább szocializmusnak tűnik nekem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 23:00:48

@Zabalint:

Az államilag támogatott forint hitel alapjaiban jó is lehetett volna, de elszúrták a konstrukciót. Az eltörlést azért tartom hibának, mert nem gondolták végig, hogyan lehetne úgy átalakítani, h kizárják a spekulánsokat, a kedvezményekkel való visszaéléseket. A kedvezményesen felvehető hitelt is lehetett volna alacsonyabban maximalizálni, stb...

Tehát a szimpla eltörlést tartom hibának, mert én átalakítást láttam volna szívesebben. Az eredeti konstrukció szerintem is túlzásba vitte a kedvezményeket.

Másfelől az mégiscsak botrányos, ha egy ország lakói nem a saját valutájukban adósodnak el, nem gondolod?

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.03. 23:02:52

@malacz69 eurofanyalgó: ez tökéletes lesz, a boltosok sztem nem fognak megsértődni :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.03. 23:05:14

@osborne:
Aki 2006-ban 5 évre vett fel CHF hitelt, az a HUF hitelhez képest jól is járt. Ja, hogy 20 évre vették fel legtöbben? Akkor meg miről beszélünk, 15 év múlva simán lehet 600 Ft, ellenkező esetben 100 Ft is a CHF, kb. ekkorát kockáztattak.

bazd meg 2011.08.03. 23:09:07

A komunizmusba azt hallottam mindenkitol hogy ha kapitalistak lennenk, mar reg megeloztuk volna svajcot, hat nem ugy nez ki ;^) csovesek. Amugy mi a tokom ez az usa ingatlan lufi, aztan otthon hogy a budos francba hivjatok amikor szarbol sem esztek eleget, ja ez nem lufi mert ez itt magyarorszag, ertem ;^)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.03. 23:12:17

@malacz69 eurofanyalgó:
Szerintem meg nem volt jó. Államilag tömegesen csak a gazdaságot bővítő beruházást támogassanak(tehát pl. egy sportlétesítmény vagy egy színház az más téma, mert nem tömeges), ne pedig olyat, ami gyakorlatilag csupán egyének személyes kényelmét szolgálja. A lakáshitel nem térül meg, egy gyárépítésre felvett hitel megtérülhet, hogy értsd az összevetést. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a csóróbbak ezt nem tudták igénybe venni, a felső-középréteg meg ebből vásárolt befektetési célból lakást(nálunk családban anno kiszámoltuk, hogy ha ebből veszünk lakást 8,5 millióért, és kiadjuk 10 évig, miközben fizetjük a törlesztőt és felvesszük az állami támogatást, akkor 10 év alatt összesen 3 millióba kerül a lakás, később a támogatás csökkenésével és az albérleti díj csökkenésével ez persze növekedett).

Egyébként először átalakítás volt valójában, mert még bizonyos éves jövedelem alatt kisebb adókedvezményt lehetett még kapni egy ideig, de ekkor már jelentek meg devizahitelek, amelyek kedvezőbbek voltak a támogatott Ft hiteleknél, ráadásul azt többen tudták felvenni.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.03. 23:13:58

@malacz69 eurofanyalgó: Másfelől az mégiscsak botrányos, ha egy ország lakói nem a saját valutájukban adósodnak el, nem gondolod?

Egyáltalán nem. Nem a más valutában eladósodás veszélyes, hanem a hülyeség veszélyes. Nem ismerek olyan vállalkozót, aki nagyobb volumenü hiteleket forintban venne fel, még most sem. Egy euróhitel várhatóan stabilabb és kisebb a kamata. De a vállalkozó ált. tisztában van a dolog rizikójával, a devizahitelesek meg úgy tesznek, mintha nem tudnának róla.

Pl. vannak emberek, akik a házukra még az átkos erős forintjában felvett hitelt csengetik, nevetséges törlesztővel. Az infláció nekik egyértelmüen jó volt. Én sokmilliós milliárdos hitelt most hosszú távra dollárban vennék fel, mert a dollár a nagy leértékelést szerintem nem kerülheti el. Csak idő kérdése.

bazd meg 2011.08.03. 23:14:09

Varjatok csak mazsarok, azt nem mondta nektek meg senki (mert a magyar az okos fajta;^) ) hogy a forintocska kurvara tulertekelt, az idiota mindenkori kormany aki erossen tartja hogy amikor belepnenk ( ami sohasem tortenik meg ) a junioba legyen mibol zabalnunk, hat nem jott ossze, az mar latszik. Most meg eszitek az okos magyar mentalitast, egyetek ;^)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 23:20:28

@bm613:

Nem tudod kizárni az érzelmeidet, de ezt most hagyjuk. Vegyük sorra!

1. Szép stadionokat mindenütt építenek, és az azért elég ciki volt, amikor a bajnok Debrecen stadionja nem felelt meg az európai szabványnak. Örülök, h sportmániás: én is addig voltam egészségileg topon, míg rendszeresen sportoltam. Nincs baj a sporttal.

2. Nyugtával... Meglátjuk.
Egyébként a médiatörvényre is azt mondták, h vége a sajtószabadságnak, cenzúra meg minden... aszt semmit sem puhult az ellenzéki sajtó, média, blogszféra, stb... Buta dolog ördögöt falra festeni, aztán riadtam ránézni saját alkotásunkra.

3. A cigány vs nem cigány megkülönböztetés nyilván gazság, de a többiben nem értek egyet, nem olyan helyzetben van az ország, h munkaképes embereknek semmit sem kelljen tenni az egész éves ellátásért.

4. Igen. Ugyanis múltkor volt egy riport egy településről, ahol kb. 55% nem vállalta a közmunkát, ergo lemondott a segélyről. Miért? Mert eddig a segély mellett feketén dolgozott. Érted már, h miért 3 hónap napi 4 órában? Egyszerűen nem lehet konzerválni a fekete munka lehetőségeit. Gondolj bele: kap kb. 30 ezret, ehhez hozzákeres 5 napi munkával mondjuk 25 ezret feketén, az 65ezer. Egy hónap, 5 nap munka és 65 ezer. Hát akkor persze, h nem megy el ugyanennyiért 21 munkanapos melóra, és persze nincs utána TB, nyugdíjjárulék, stb.

5. "rendőröket és katonákat akarják erre alkalmazni, fegyveres őrökként. SS-kápók 21. századi kiadásban. Szerintem iszonyat."

.... a fantáziád.

6. kimaradt

7. Az egyáltalán nem biztos, tudnék példát nem egyet, nem kettőt...

2011.08.03. 23:20:35

@osborne: Nem@Zabalint:
Nem volt ám az olyan egyértelmű, hogy hülyeség felvenni a frankhitelt.
Gondolkozzunk együtt!
1970-es évek óta nem volt példa arra, hogy a svájci frank árfolyama jelentősen elszakadjon az európai valuták árfolyamától.

Tehát úgy számolt minden pénzügyi szakember, hogy ha az euro eléri a 300 forintot és tartósan ott marad, az a válság. Ekkor a frank árfolyama 205 körül alakul.
Meddig kell kibírni? Attól függően, hogy a válság V vagy W lefutású, egy illetve 3 évig.

Most számolj: 10-20 évre felveszed a hitelt, ebből 3 évig pórul jársz, a többit nyered. Rossz üzlet?

Ha valaki azt mondja 2007-2008-ban, hogy a válság nem ér véget 2011-re, azt lehülyézi az összes közgazdász, illetve azt mondja, hogy akkor világháború lesz a válság lezárása.
Akkor meg ugye úgyis mindegy, mennyi a frank?

Ha Te azt állítottad 2008-ban, hogy a frank menekülődeviza lesz, akkor most nem itt osztanád az észt, hanem kőgazdagon süttetnéd a hasad a Bahamákon, és leszarnád kishazád gondjait.

Tudod, a magyar átlagemberek között kevés a vátesz!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 23:25:18

@Zabalint:

"Államilag tömegesen csak a gazdaságot bővítő beruházást támogassanak"

Vagy támogassák azt, h a fiatal házasok minél előbb lakáshoz jussanak, mert ez a biztonság adja az energiát a gyermekvállaláshoz, az meg javítja a demográfiát, az meg kell ahhoz, h ne omoljon össze a nyugdíjrendszer, az meg gazdaságilag ugye hasznos. Hát így is lehetne gondolkodni.

Ettől függetlenül visszaélések voltak, a korlátokat nem sikerült jól beállítani.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.03. 23:28:12

@Bathory:

Az idegen valutában mindig benne van az árfolyamkockázat, és ne feledjük, volt már máskor is olyan válság, amikor éppúgy, ahogy ma, svájci frankba és aranyba menekültek a befektetők.

Tehát, az is nagy hiba volt, h ha már nem forint, akkor lehetőleg euró, ne frank, amelyikről tudott, h válság esetén menedékvalutaként fungál.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.03. 23:36:17

@malacz69 eurofanyalgó: Sajnálom azokat akik bajban vannak a hitelükkel, mert tény, hogy az akkori bankmarketing, politikai hátszéllel nagyon nyomta a frankhitelt, de minden hitelre érvényes, hogy nem szabad neccesre venni. Azt meg nyilván nem mondta a hiteltanácsadó hogy a frank menedékvaluta, meg sanszos hogy nem is tudta. Meg hát nem elsősorban a hiteltanácsadó jól felfogott érdeke figyelni ugye.

Mindazonáltal én most sem gondolom, hogy aki hosszú távra felvett egy frankhitelt az minden esetben rosszul jár a forintoshoz képest. Ez majd a 20 év alatt dől el.

Tedat 2011.08.03. 23:36:36

Mi a franc az a "hitel a raszorulok szamara"???

Az a raszorulo, aki meg a normal kamatot se tudja kifizetni, meg abban is tamogatni kell? O vajon mennyire biztos ados? 20 eves tavlatban?

Tedat 2011.08.03. 23:40:40

@Én is akarok kommentelni:
"közelíteni a Bajnai által átadott CDS-t, ez meglátszik sajnos a forint árfolyamában is, áttételesen"

Igen? Hol latszik meg az EUR-CHF arfolyamon? Ami 265-272 kozott stabil mar 3/4 eve.

Tedat 2011.08.03. 23:46:24

@Bathory:
"Pl. vannak emberek, akik a házukra még az átkos erős forintjában felvett hitelt csengetik, nevetséges törlesztővel. Az infláció nekik egyértelmüen jó volt"

Tevedsz, mer nekik felemeltekna kamatot 30%-ra.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.03. 23:47:38

@TothLali: Nem. A boltba ugyanis a már leadózott pénzével megy az ember.

@malacz69 eurofanyalgó:

1. Akkor költsék tömegsportra. Egyetlen stadion árának tizedéből is nagyon sokat lehetne elérni. Ja hogy az nem látványos, nem lehet vele hencegni?

2. Elég, ha beindul az öncenzúra. Az pedig lesz, ha Damoklész kardja lebeg a fejük fölött... Ismétlem a kellékpisztoly történetét.

A 6. azért maradt ki, mert sikerült olyat írnod, amibe nem volt hol belekötni :D

7. Azt ugye nem kell magyaráznom, hogy ha ezer példát hoznál, az sem cáfolná az én állításomat?

Ingerlékeny Banya 2011.08.03. 23:49:09

Egyszer minden trend megfordul,nem lesz ez máshogy a svájci frankeinsteinel sem.Akik tehetnek róla mellesleg (csak súgok) azok a drogbárók és maffiavezírek,és II.VH-s náci bűnösök,pénzmosodák,gyémántkereskedők,rablók és banditák,tőzsdeszélhámosok,akik a sok pénzüket a svájci bankokban tárolják,frankban.Mellesleg azt csiripelik a madarak,hogy évvégére a béka feneke alatt lesz a svájci frank.Gondolom a dominóhatás rájuk is érvényes lesz,hiszen a bankok egymásnak is hiteleznek.Ergo ha az amcsi bankoknak hiteleztek,akkor azok most ugye csődben vannak.Ugyanez vonatkozik a német és francia bankokra is.Kizárt,hogy majd minden összedől mint kártyavár és majd pont Svájc,itt tűzfészek kellős közepén,majd mindenből kimarad.Vagy lerohanja az unió az usával karöltve egész Svájcot és beolvasztják szépen az unióba.(persze ez csak fikció).

Lucky Larry Silverstein 2011.08.03. 23:51:01

@Tedat: Abból hogy nevetséges törlesztő a ház mai értékéhez képest mit nem lehet érteni?

2011.08.03. 23:53:04

@malacz69 eurofanyalgó: Tehát, az is nagy hiba volt, h ha már nem forint, akkor lehetőleg euró, ne frank, amelyikről tudott, h válság esetén menedékvalutaként fungál.

1970 óta nem volt gond a frank menekülődeviza mivolta. Az ezen idő óta lezajlott válságokat mindig kezelni tudták!

Lássátok be, ez a frank téma hiszti a pénzpiacokon.

USA összeomlik?
Kína összeomlik?
Európa összeomlik?
Az arany körül volt valami svindli?

Úr Isten! mibe fektessem a vagyonom???
Csak a frank!

Figyeld majd, mi lesz, ha bezuhan az árfolyam!

Amúgy az egész világ kell, hogy összeomoljon, hogy észérvvel megindokold, miért veszel MOST frankot. (nem te, általánosítás)
Ha meg az egész omlik, akkor tök mindegy!
Abban gondolkoznak, hogy a II. világháborút is a svájci bankok...
De a III? Ki tudja, lesz? Most? Svájcot nem érinti?

A szokásos tőzsdehiszti: Néhányan felverik az árfolyamot, a többi hülye rákap, mint tyúk a takonyra, aztán aki elkezdte, a csúcson kiszáll.

2011.08.03. 23:58:50

@Bathory:

Engem csak az háborít fel, hogy ugye:
hitel tőke frankban-az árfolyamváltozás érinti
kamat frankban ugyancsak.
DE! Ezek a bankok magyarországon üzemelnek, de ha nem, akkor is európaiak. Miért emelik a kezelési költséget is? Azt miért érinti a frankárfolyam?

Ja, ha nyerünk, együtt nyerünk, ha buksz, csak én nyerek!

SvenH. (törölt) 2011.08.04. 00:03:44

"- Ahelyett, hogy átalakították volna a kedvezményes forinthitelt a valóban rászorulók javára, a spekulánsokat kizárva, szimplán eltörölték"

mindenki spekulalni akart, en annyit hallottam, hogy felvesz hitelt akar a lakas teljes osszegere es akkor maga fizeti az elberletete csak a banknak...
amugy mindenki raszorulonak erzi magat ez nem indok...
ilyen erovel miert nem a vizet adjak ingyen?

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 00:05:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az erőfölénnyel visszaélés cégeik müködésének biztos záloga.

Nincs ebben semmi új, max. egy erős kormányzat ennek tompítani igyekszik a hatását.'etetni kell a birkát, ha nyirni, fejni akarjuk' alapon.

Úgy tünik - nekem - hogy a jelen kormány ezt meg is próbálja, és az előzőnél már többet tett.

smartdrive 2011.08.04. 00:07:04

@Bathory: az eurozónához ezernyi szállal kapcsolódunk, Svájchoz kb. nullával (a hiteleken túl)

forint helyett eurohitelt felvenni kb. olyan, mint Mátészalkáról Sopronba költözni

2011.08.04. 00:09:20

@Tedat: Igen? Hol latszik meg az EUR-CHF arfolyamon? Ami 265-272 kozott stabil mar 3/4 eve.

Hát azért nem egészen, inkább 2 éve.

2008-ban volt 230 is
2009-ben 315 majd vissza 265 körülre
és 2009 közepétől 265 290(2010 szept) között billeg.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 00:09:44

@smartdrive: Euróhitelt kapsz 4-5%ra. Csak nem Mo-n kell felvenni.

2011.08.04. 00:11:13

@Bathory: Bocs, nekem nagyon más a véleményem a mostani kormányt illetően. Gyurcsányon nem veszünk össze.

smartdrive 2011.08.04. 00:11:41

@malacz69 eurofanyalgó: eddig is voltak fiatal házasok, a népesség csökken, a lakásokat viszont nem bontják tömegével

2011.08.04. 00:15:37

@Bathory: a hitelkérdést is rosszul fogták meg.
Ez a hitelmax. egy porhintés. Ha bementél a bankba, hogy nem tudsz fizetni, csak csökkentve, írjátok már át a szerződést, megkaptad. (az OTP-nél is)
Mi a különbség?
Megadóztatjuk a bankokat? Nagy cucc! Úgyis behajtják!
Vagy nem feltűnő, hogy a hiteled nem követi a bankközi kamatok csökkenését?

smartdrive 2011.08.04. 00:15:49

@Könnyen elkaptuk, uram!: és ha összeomlik a frank, akkor vajon felmegy ott a kamat az égbe? na?

SvenH. (törölt) 2011.08.04. 00:15:54

amugy volt egy lakasarrobbanas is es az emberekbe az rogzult, hogy ugyis emelkedik
na hat nem emelkedett...

viszont ez van, felvettek egy poziciot, ami a CHF nem emelkedesere es az ingatlanok aranak az emelkedesere spekulalt

most ha pl a lakas ara felment volna a duplajara nem lenne akkora gond, hogy a masfelszerese a torleszto

2011.08.04. 00:16:35

@smartdrive: lakásokat viszont nem bontják tömegével

Mi van????

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 00:21:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hát én nem mondom, hogy jól fogták meg.

Szerintem leszarják a hiteleseket. Ahogy én is, csak én mondhatok ilyet, egy politikus meg nem, sőt jó ha látják hogy tesz pár látványintézkedést...

De a politikus akkor jó, ha a lehető legtöbb embernek tud kedvezni. Érdeksérelem mindig lesz. Az emberek többsége vagy nem vett fel hitelt, vagy csak anyit amennyit minden körülmények közt törleszteni tud. És nekem szimpi ha a kormányzat nem a hülyéket segíti a normálisak kárára. Ez sem igazságos de nekem tetszik.

2011.08.04. 00:23:06

@smartdrive: és ha összeomlik a frank, akkor vajon felmegy ott a kamat az égbe? na?

Nem összeomlást írtam, hanem beomlást.
Ez egy szakkifejezés. A grafikonon ábrázolt változás ha hirtelen (napok, hetek) lefelé módosul, így nevezik.

Ha a frank árfolyama csökkenni fog az euro-hoz képest, akkor igen, nőni fog a kamat, a svájci nemzeti bank ugyanis nem hülye, egyensúlyt akar fenntartani.

Gondolkozz: most 0,00-és 0,25 az irányadó kamatláb.

Te betennéd a pénzed 0% kamatra?

Más: ha így megy tovább, igen, lehet negatív is a kamat! Tehát a svájci bankban lévő pénzed nemhogy nem kamatozik, de még meg is adóztatják! (ez történt 1970 akárhányban)

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 00:28:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Svejcba a tőkeveszteség után kell adózni? Miapicsa.

2011.08.04. 00:34:34

@Bathory: De a politikus akkor jó, ha a lehető legtöbb embernek tud kedvezni. Érdeksérelem mindig lesz. Az emberek többsége vagy nem vett fel hitelt, vagy csak anyit amennyit minden körülmények közt törleszteni tud. És nekem szimpi ha a kormányzat nem a hülyéket segíti a normálisak kárára. Ez sem igazságos de nekem tetszik.

A dolog nem ilyen egyszerű. Megértelek, érzelmileg ok, hogy ne a hülyéket támogassa.
Ne támogassa.
Bár a kedvezményes forintalapú lakáshitel éppen fidesz ötlet volt, a svájci frank meg nem támogatott hitelforma ugye.

Namost: közgazdasági értelemben jó-e az országnak, ha sok ingatlan átkerül banki, illetve hogy-hogynem állami kézbe?

Kurvára nem. Ugyanis ma Magyarországon ingatlant bérbeadni nem jó üzlet.

Ha hirtelen sok ingatlan kerül a piacra, az meg csak mégjobban letöri az árakat.

Mi lesz a hitelesekkel? Ugyanúgy követeli majd rajtuk a pénzt a bank, mint eddig, csak mostmár albérletet is fizetniük kell, tehát még kilátástalanabb, hogy a bank pénzéhez jusson. Ráadásul az ingatlanokkal foglalkozni kell, ami plusz költség.
Következmény:
a bank nem fog hitelezni
nem lesz hitelfelvevő
az állam dilemma elé kerül: közös pénzből kezelje a problémát, vagy az utcán randalírozókat tömegével lövesse a Dunába?

Tisztán kell látnod: ha bebukik a hitelfelvevő, nem csak ő az érintett: a hitel mögött volt még egy ingatlanfedezet!!!

Szülők?
Tehát 100 hitelfelmondás= 200 ingatlan

2011.08.04. 00:38:20

@Bathory: Svejcba a tőkeveszteség után kell adózni? Miapicsa.

Nem. A bankba elhelyezett pénzedre kapsz kamatot. Ha a SNB leviszi az alapkamatot mondjuk mínusz 5%-ra, akkor kevesebbet kapsz vissza, mint amit betettél. Tehát felfogható kivetett extraadónak. Felfogható tőkeveszteségnek is.

2011.08.04. 00:39:50

@smartdrive: a lényeg ugyanaz

máshogy látjuk. Pont a lényeg más: nem omlik, és nem szökik égbe.

smartdrive 2011.08.04. 00:50:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: a lényeg az, hogy ezek valamennyire kompenzálják egymást, egy hatalmas frankgyengülés esetén majd a kamat miatt lesz magas a törlesztő

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 00:51:35

Ugyanis ma Magyarországon ingatlant bérbeadni nem jó üzlet.

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az a baj az általános kijelentésekkel hogy könnyü cáfolni őket. Mihez képest nem jó üzlet?

Leesnek az ingatlanárak? Igen, annál jobb üzlet lesz kiadni őket, mert a befektető olcsón jut hozzá. Ebben a piaci helyzetben ami most van, az ingatlan ára stagnál v. még csökken és eleve alacsony, a bérleti díj a lakásoknál(ilyenem van kiadva pesten) nem csökkent.

Abban egyetértek hogy lesznek lemorzsolódók akiknek reménytelen lesz a helyzete. Durva, de szerintem ez a piacgazdasággal vele jár, ha a hibájukat az állam, vagyis a jól döntő emberek pénzéből kompenzáljuk, az nem a személyes felelősségvállalás felé nevel. A szülő ingatlanát is beterhelték? Cifra. Mit lehet erre mondani, hülye szülő hülye gyereke.

Baj akkor van ha a lemorzsolódók túl sokan vannak. A kormány intézkedéseiből nekem úgy tünik hogy úgy gondolják hogy nincsenek sokan.

Kapitány_1 2011.08.04. 00:54:46

@malacz69 eurofanyalgó: "Hibásak maguk az emberek is, mert sokan nem képesek felmérni az erejüket, a munkahelyük biztonságát, és olykor olyan felesleges luxusköltekezésekhez is svájci frankhitelt vettek fel, amit vagy készpénzzel kellett volna fizetni, vagy egyáltalában: meg sem kellett volna venni."

Volt tuti munkahelyem, 5*-os szálloda, bejelentett 200ezres nettóval. A Szálloda 7 éve pozitívan ment. Aztán fejleszteni akart, felvette a rátukmált jajdejó chf hitelt, és bedőlt, mert az addig odajáró multik, nagycégek is vészféket húztak, nem jöttek, elmaradt sok más rendezvény, konferencia stb. A cég 1.5 év alatt bedőlt, a bank nem várt, felszámolás. 50 évesen munkanélküli lettem, 8 hónapja nincs állásom mert 50 éves vagyok 2 diplomával, 3 nyelvvel, tapasztalattal. 50 évesen megdögölhetsz. Szemembe mondják. Pedig innovációs kitüntetések meg minden. Oklevél garmadával. Annó amikor még nem számolt az ember a válsággal, persze én is felvettem hitelt a házra, hogy felújítsam. 8 hónapja nem tudom fizetni, ami eredetileg 7milla volt most 9.5, a részlet 40%-al nőtt (~148 volt a chf amikor felvettem). A ház akkor 23millát ért, most a banki értékbecslő 14-re mondta. 5 év alatt ennyit amortizálódott az értéke. Árulom 1 éve, 2 telefonhívás volt, 10millát ajánlottak. Dögöljetek meg kárörvendő rohadt magyarok, cigányok és zsidók, arabok - de legfőképp bankosok és politikusok. És mindenki am block. A hasonló szituban lévőknél sokaknak eszébe jut, mi lenne, ha a végén felrobbantaná a saját házát. Vagy ilyesmi.

TothLali 2011.08.04. 00:55:30

@bm613: Mit nem? Adózott pénzből már nem adózol?
A bruttó béred adózott, a nettó nem (az a maradék).
Nem értem, miért ne lehetne az ÁFA is progresszív.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 00:57:47

@TothLali: Az Áfa progresszív, ugyanis annyit vásárolsz, amennyit csak akarsz.

smartdrive 2011.08.04. 01:01:09

@Kapitány_1: mely három nyelven beszélsz, hogy az "en bloc"-ot nem tudod leírni helyesen?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.08.04. 01:01:41

@TothLali: Elég, ha az egyik progresszív. Ha mindkettő az volna, az semmi mást nem jelentene, mint hogy a százalékok még változnak az SZJA-nál megadotthoz képest. Avagy: két lépésre bontva történik a sávok létrehozása. Kettészednénk egy egyben intézhető dolgot.
Technikai okokból pedig nyilvánvaló, hogy csak a jövedelemadó lehet a progresszív, különben minden vásárlásnál azonosítanod kéne magadat, valamint ezt igen könnyen ki is lehetne cselezni.

2011.08.04. 01:26:53

@Bathorya bérleti díj a lakásoknál(ilyenem van kiadva pesten) nem csökkent.

Bocs, nem voltam elég érthető:
Magyarországon . Nem Pesten. A bankok bedőlő hiteleinek ingatlanfedezete (fogadni mernék) javarészt vidéken van.

A költség: felújítás, adminisztráció, adó, biztosítás, őrző védő felügyelet, államigazgatási költségek, fizetendő adók (ingatlan bérbe adása után), kilakoltatás költségei, ügyvédi költségek... és még amit kifelejtettem.

A bérleti díj akkor fog csökkenni, ha hirtelen megjelenik mondjuk 300 000 lakás az ingatlanpiacon.

2011.08.04. 01:28:24

@TothLali: Nem értem, miért ne lehetne az ÁFA is progresszív.

Hogy a f...ba?
ha egy tejet veszel, 20 % ha kettőt 25% ???

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 01:30:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az áfa úgy progresszív, hogy ha egy tejet veszel akkor 40 ft áfa, ha kettőt akkor 80 ft.

2011.08.04. 01:32:10

@smartdrive: a lényeg az, hogy ezek valamennyire kompenzálják egymást, egy hatalmas frankgyengülés esetén majd a kamat miatt lesz magas a törlesztő

Hát ez az! Sajnos a bankközi kamatláb változása "valamiért" nem játszik szerepet a fizetendő törlesztésnél.

Amúgy: ha a frank 25 %-ot erősödött az euro-hoz, és visszaáll az eredetire, ugye nem gondolod komolyan, hogy a svájci nemzeti bank 25% kamatot irányoz elő????

Ugye Te se emlékszel arra, hogy 2006-ban 25% lett volna a kamat a svájci bankokban?

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 01:33:42

@Könnyen elkaptuk, uram!:

1. Azért mert lesznek költségek, nem életképes alternatíva közpénzből fizetni más hitelét.

2. Ha 300e lakás megjelenik a piacon -ennyi nem lesz- akkor az albérletre szorulók száma felmegy, és az meg felhajtja az árat.

2011.08.04. 01:35:16

@Bathory: attól még lineáris.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 01:38:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jas. Csak exponenciálisan lehet vmi progresszív?

2011.08.04. 01:38:23

@Bathory:" Ha 300e lakás megjelenik a piacon -ennyi nem lesz- akkor az albérletre szorulók száma felmegy, és az meg felhajtja az árat"

Össze fognak költözni. Ugyanis nem fogod kiadni a lakásod olyannak, akinek nincs jövedelme.
Hamar ki fogod rúgni amikor nem tud fizetni, mert a jövedelme 50%-át letiltja a bank, az előző, már visszavett ingatlana után fennmaradó több milliós tartozás fejében.

2011.08.04. 01:42:40

@Bathory: A progresszív adó az adók olyan fajtája, amelynél az átlagadókulcs (a fizetendő adó és az adóalap hányadosa) nő az adóalap emelkedésével. Vagyis minél magasabb az adóalap, annál nagyobb százalékát kell adó formájában befizetni.

Ja, nem csak exponencionálisan. Lehet sávosan is. De mindenképpen nő.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 01:43:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne abból indulj ki hogy a bedőlő hiteleseknél általános lesz hogy több a hitel az ingatlanon mint az ingatlan értéke. Ehhez extrém hülyeség kell. Persze a fókusz erre koncentrál de ő a hisztiből él.

És tényleg nem adom ki nekik.

2011.08.04. 01:44:56

@Bathory: Ha progresszív, akkor ugye növekvő.

Ha az adó 20%

100 Ft-on is, meg 200 Ft-on is, akkor nem nőtt, maradt 20%
ezért lineáris.

2011.08.04. 01:51:43

@Bathory: Ne abból indulj ki hogy a bedőlő hiteleseknél általános lesz hogy több a hitel az ingatlanon mint az ingatlan értéke. Ehhez extrém hülyeség kell. Persze a fókusz erre koncentrál de ő a hisztiből él.

Figyelj: vettem egy lakást. 12 millió
adtak hitelt 8 millió
tíz év alatt vissza 16 millió

most: 3,5 év kifizetve

ingatlan piaci értéke 9 millió
tőke kb 9 millió

Plusz hitellezárás és egyéb költségek

2011.08.04. 01:52:53

@Bathory: én is. hogy így reagálod le. Ez nem megszokott itt, minden tiszteletem!

2011.08.04. 01:54:41

@Bathory: Ja, bocs, a lényeg: az ingatlanok visszavételének hírére zuhanni fog az ilyen ingatlanok becsült ára.

2011.08.04. 01:57:02

@Bathory: "Azért mert lesznek költségek, nem életképes alternatíva közpénzből fizetni más hitelét."

Az összes állami támogatás közpénzből megy.

Államilag támogatott lakáshitel, focistadion, máv, mol, stb. Ez se életképes.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 01:57:15

@Könnyen elkaptuk, uram!: Remélem ez nem veled történt.

Minek vesz az ember olyan lakást, aminek csökken az értéke? Ez nem vall okos befektetőre. Az okos most veszi meg 9ért, a lehető legkisebb önrésszel, a lehető leghosszabb futamidőre. Nem fontos ha 40 évre, úgysem akarja visszafizetni soha. A bérlőnek ki kell termelni a törlesztőt + egyéb ktget. Ha visszamegy az ár 12re, megveszi a bérlő és lett 3 misi semmiből. De lehet a futamidő alatt van havi plusz a végtelenségig, így te időzíted az eladást.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 01:59:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Államilag támogatott lakáshitel, focistadion, máv, mol, stb. Ez se életképes. -

Egyetértek, meg is kezdték a lebontást. Nem jókedvükben, de ez van.

Ugyanezt USAban is elkezdték, csak ott magyar mércével már most sem létezik szoc. háló.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:03:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"1970-es évek óta nem volt példa arra, hogy a svájci frank árfolyama jelentősen elszakadjon az európai valuták árfolyamától."

90-ben olyan 40 HUF körül volt 1 CHF. Jó, persze, nálunk rendszerváltás utáni nagy infláció, szóval lehet mondani, hogy különleges eset, csak mondjuk 20 éves távlatban igen nagy az esélye másik különleges esetnek is... Ezen kívül a dollárhoz képest is folyamatos erősödésben volt hosszútávon a CHF.

"Ha valaki azt mondja 2007-2008-ban, hogy a válság nem ér véget 2011-re, azt lehülyézi az összes közgazdász, illetve azt mondja, hogy akkor világháború lesz a válság lezárása. "

2007???

"Ha Te azt állítottad 2008-ban, hogy a frank menekülődeviza lesz, akkor most nem itt osztanád az észt, hanem kőgazdagon süttetnéd a hasad a Bahamákon, és leszarnád kishazád gondjait."

Nyilván ha tudtam volna, de én sejtésre nem állok neki devizára spekulálni. Ellenben az országban elég sokan vannak, akik ezt tették, csak ellenkező előjellel. Éppen az a tény, hogy senki, semelyik pénzügyi szakember nem tudja biztosan megmondani mi lesz holnapután, akkor miért mertek annyian náluk sokkal kevesebb ismerettel belevágni a devizahitelbe? Normális esetben éppen annak kellene a legkisebbet kockáztatnia, aki a legkevésbé ért hozzá, persze nyilván függ ez még sok más tényezőtől.

"Most számolj: 10-20 évre felveszed a hitelt, ebből 3 évig pórul jársz, a többit nyered. Rossz üzlet?"

És ezt mégis honnan veszed? Senki nem tudja, hogy a válság után mennyibe fog kerülni a CHF. Nekem a tippem az, hogy a 2008-as 170-hez évenként adjál hozzá olyan 6%-ot, tehát ha 2013-ban már vége a válságnak, akkor kb. 227 lesz az árfolyam. De ez csak az én tippem, arra is van esély, hogy akkor is 250 fölött lesz, vagy jóval több, de arra is, bár szerintem arra csekély, hogy ismét 200 alá kerül. A lényeg az, hogy nem tudhatjuk. Akik meg kicentizték, azok hatalmasat kockáztattak.

@malacz69 eurofanyalgó:
A fiatal házasok lakásvásárlását? Ebből a körből nagyon kevesen tudták megtenni, hiszen kellett hozzá a fiatal házasok szüleinek részéről valamilyen ingatlan jelzálognak, valamint kellett az is, hogy már elég jól keressenek fiatalon is, méghozzá legálisan. Én úgy gondolom ésszerűbb lett volna inkább a bérlakás piacot helyre tenni, először is kifehéríteni, vagyis 5%-ra kellene(kellett volna) csökkenteni az adóját, majd fiatal házasok esetén ezt anyagilag támogatni. Mert elfelejted azt, hogy a lakáshitel helyhez is köti az embereket, így ha nincs meló, nem tudnak odébbállni más országrészbe.

2011.08.04. 02:04:15

@Bathory:

Nem egészen így történt.
a tőkét csak a futamidő végén fizetem, tehát az lesz az érdekes, mi lesz 7 év múlva.
Valahol laknom kell.

Ingatlant most nem vennék. Azt hiszem, sokkal gyorsabban fordul meg a pénz máshol.
Nem látom, mikor fog felmenni az ingatlan Magyarországon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:07:57

@Ingerlékeny Banya:
Minden trend megfordul? Bocs, de megint a Ft-al fogok példálózni, 90 óta minden nagyobb külföldi pénzhez képest óriásit gyengült, és ez a trend nem fog megfordulni, nem lesz 40 HUF 1 CHF.

Ugyanakkor oké, ez az erősödés meg fog fordulni, de több évtizedes trend az, hogy az USD-vel, meg általában az összes valutával szemben a CHF hosszútávon erősödik. Tehát igen, lehet még le fog menni a CHF árfolyama 200-ig, aztán ha vége a válságnak, onnan majd szépen lassan újra emelkedhet, de hoppá, aki 20 évre vett fel hitelt, annak még igen sok van hátra a törlesztésből. Közben még másik válság is lehet...

2011.08.04. 02:08:34

@Zabalint: "1970-es évek óta nem volt példa arra, hogy a svájci frank árfolyama jelentősen elszakadjon az európai valuták árfolyamától."

"90-ben olyan 40 HUF körül volt 1 CHF. Jó, persze, nálunk rendszerváltás utáni nagy infláció, szóval lehet mondani, hogy különleges eset, csak mondjuk 20 éves távlatban igen nagy az esélye másik különleges esetnek is... Ezen kívül a dollárhoz képest is folyamatos erősödésben volt hosszútávon a CHF."

Ez nem cáfolata annak, amit írtam:

svájci frank- európai valutákról írok, Te meg jössz a FORINT-tal, meg a dollárral!

Ráadásul folyamatos erősödésről írsz!
Én meg válság esetén menekülődevizáról!!!

2011.08.04. 02:11:42

@Zabalint: Nekem a tippem az, hogy a 2008-as 170-hez évenként adjál hozzá olyan 6%-ot,

Semmi alapja nincs. Bármi lehet. A devizák egymás közötti elszámolása nem mérhető így. Az infláció nem befolyásolja.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:12:00

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"Te betennéd a pénzed 0% kamatra?"

Most, hogy ilyen erős a CHF már nem. De aki pár éve betette, az nagyon jól járt...

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 02:13:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: Én sem gondolom hogy látszik a felemelkedő ingatlanár, bár ettől biz. helyeken és ingatlanszektorokban lesz emelkedés.

Csak erre spekulálva nem is szabad venni. De közben minden 1es bérlő által fizetett törlesztővel tőkésedsz...

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 02:15:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azt hiszem, sokkal gyorsabban fordul meg a pénz máshol.

Sajna nálam is ha nem kötöm így le. Vót-nincs!

2011.08.04. 02:16:22

@Zabalint: akkor miért mertek annyian náluk sokkal kevesebb ismerettel belevágni a devizahitelbe?

Mondjuk, mert megkérdezett egy szakértőt? Pénzügyért?

Ha a fogad fáj, elmégy fogorvoshoz? El. Kihúzza, mert szerinte rossz.

És tényleg. De kiderül, hogy csontrákod van, nem lett volna szabad kihúzni!
De hülye vagy! Hát nem tudtad, hogy nem mehetsz fogorvoshoz? Ennyire felelőtlennek lenni, hogy hallgatsz egy szakemberre!
A saját életeddel képes vagy játszani! Megérdemled! DÖGÖLÖN MEG AZ ILYEN!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:18:15

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem igaz, hogy nem befolyásolja az infláció, csak ez rövidtávon nem mutatható ki. Természetesen a gazdaság jó teljesítménye ezt a hatást ellensúlyozhatja.

2011.08.04. 02:20:20

@Bathory: Csak erre spekulálva nem is szabad venni. De közben minden 1es bérlő által fizetett törlesztővel tőkésedsz...

Erre én ráb..tam.

Nem fizetett, kitettem, kiderült, a költségeket se, volt némi utánajárás. De legalább lelakta. Felújítás évente? Rossz üzlet.
Na, itt abba is hagytam. Ez persze nem jelenti, hogy hülyeség, csak ha még az adót is befizeted, akkor csak Pest jöhet szóba.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 02:22:13

Azalényeggyerekek, hogy nem kell mindig sírni-ríni.

Most van a legjobb éve a Ferrarinak, a Louis Vuittonnak, a Guccinak. Aki ért a pénzhez most szarrá keresi magát ingatlanban(is), főleg amerikában, ahol tényleg sok az olyan családi ház, amin 3-400ezer dollárral több a jelzálog, mint amennyiért el lehet adni a piacon.

2011.08.04. 02:24:41

@Zabalint: A forint árfolyama az eurohoz van kötve. ha a német gazdaság nő, mi is növünk. Ha a frank gyengül az euro-hoz képest, gyengül a forinthoz képest is.

Az meg tisztán látszik, hogy a frank árfolyamának semmi köze a svájci gazdasághoz.

Vagy a dollár árfolyama 1994.-től mesterségesen volt alacsonyan tartva, hogy az exportot támogassa. Akkor még nem volt válság az USA-ban, a gazdaság száguldott. A dollár mégis esett 300 ft-ról egész 180.-ig!

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 02:25:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: Persze be lehet szopni ezt is mint mindent de azért meg kell próbálni (levédeni magad amennyire lehet)!!

2011.08.04. 02:25:49

na, mentem aludni. Mindenkinek kellemes...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:26:00

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Azért ne hasonlítsd már az egészségüggyel, mert akkor mondhatnám azt is, hogy megkérdeztem foci szakértő ismerősömet, és ez alapján megtettem a tétet egy meccsre, erre buktam a pénzem, most a rohadt anyját annak a gecinek. A pénzügyben a kockázatvállalás talán nem ez a kategória? Aláírattak velük egy papírt, hogy vállalják az árfolyamváltozásból eredő kockázatot. Egyébként a fogorvosos hasonlatod azért sem stimmel, mert ott a fogorvos csinál valamit, ebben az esetben viszont igenis te csinálod, amikor belemész egy kockázatos dologba.

Egyébként pénzügyi ismeretek nélkül még inkább nem kellett volna belemenniük, mert ha egy laikus ránézett volna az elmúlt 20 év CHF árfolyamára, akkor csak annyit olvasott volna le, hogy 90-ben 40 HUF volt(ez egyébként tipp, de ilyen nagyságrend) 1 CHF, és ettől megretten, hiszen laikusként nem ismerheti a rendszerváltás körüli helyzetet pénzügyi szempontból.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 02:26:47

Mindenki hibás, csak az nem,aki felelőtlenül vette fel a hiteleket nyakra-főre.

Én sem egyből új autóval és új lakással kezdtem az életemet, mert nem akartam felelőtlenül eladósodni.

Továbbmegyek: Az utcában nekem van egyedül olyan autóm, ami megvásárlása óta (4 éve) tehermentes. Igaz, 10 éves kocsim is csak nekem van. Van viszont egy család, akinek már kocsija sincs, mert elvitte a bank. Anno egy időben vettünk kocsit, én hat éveset a spórolt kp-mra, ők nullkilométereset, 10% önerővel, mely önerő fele hitel volt.

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 02:28:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szerintem jobban tette volna az USA, ha most elengedi az inflációt, mint ez a kölcsön továbbgöngyölítési kamikaze akció amit kisz*rtak! Persze politikailag ez a vállalhatóbb. Holnapig.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:30:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A forint árfolyama az eurohoz van kötve. ha a német gazdaság nő, mi is növünk. Ha a frank gyengül az euro-hoz képest, gyengül a forinthoz képest is."

Na ez az, ami duplázza a kockázatot, hiszen a hazai gazdaságpolitika hibái miatt elszakadhatunk az eurótól, ezen kívül pedig az EUR-CHF árfolyam is kockázatot rejt önmagában.

"Vagy a dollár árfolyama 1994.-től mesterségesen volt alacsonyan tartva, hogy az exportot támogassa. Akkor még nem volt válság az USA-ban, a gazdaság száguldott. A dollár mégis esett 300 ft-ról egész 180.-ig!"

Igen, de előtte is az volt a hosszútávú trend, hogy a dollár gyengül a CHF-hez képest, nem csak 94 óta van ez. A dollárt amúgy azért mondtam a CHF-el összevetve, mert euró az nincs régóta.

2011.08.04. 02:37:11

@Zabalint:
ok, utoljára:
Utánanéztem:
2007 óta a dollár euro ugyanúgy mozog
a dollár a frankhoz képest 2011 jan 1 -ig mintegy 20%-ot erősödött, majd azóta (fél év!) 25%-ot!!!!

2011.08.04. 02:38:43

@Zabalint:" Igen, de előtte is az volt a hosszútávú trend, hogy a dollár gyengül a CHF-hez képest, nem csak 94 óta van ez."

És ebből ki lehetett következtetni, hogy 2008.-ban válság lesz????

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:45:28

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ezt most nem tudom értelmezni, mert egyrészt azt sem tudom mit akarsz ezzel, másrészt nem pedig 2007 óta a dollár nem erősödött, hanem gyengült a CHF-hez képest(2007-ben 1,25 CHF volt 1 dollár, most 0,7703).

Amúgy mielőtt alszok, egy kérdésem azért van. Olvastam egy fórumon(talán stocklandyard fórumán), hogy volt egy arc, aki nekiállt forexezni, gondolta a jövőbeli háza árát még megforgatja. 1 nap alatt bukta az egészet, mert nem értette mi az a tőkeáttét. A bróker rendszere nyilván figyelmeztette erre a kockázatra. Szerinted ezért felelős a brókercég? Megérdemelne az illető egy kártalanítást?(ne azt nézd, hogy igaz-e a sztori, hanem tegyük fel, hogy igaz)

Lucky Larry Silverstein 2011.08.04. 02:48:13

@Zabalint: Miután a brókercég jogilag kizár minden felelősséget az ügyletekkel kapcsolatban nem felelős. Nem azon gazdagodnak meg a brókercégek hogy bevállalják a buktát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:48:40

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem, de ezt nem is állítottam. Én azt állítom, hogy ha nincs válság, akkor is nagy eséllyel szépen lassan erősödik a CHF, csak nem ilyen gyorsan és hirtelen. De mondom, ezt nem tudhatom biztosan. Ellenben visszakérdezek, szerinted aki devizahitelt vett fel, az honnan a francból feltételezte, hogy 20 évig semmi válság, recesszió, se globálisan, se az országban(ismerve politikusaink rátermettségét, ami egyébként közhely, és lényeges, hogy az...), minden a lehető legnagyobb rendben halad, ami egyébként 2007-ből visszafelé nézve 20 évet sem volt igaz?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 02:49:44

@Bathory:
Akkor azt miért a bankon kellene leverni, ha a devizahiteles pórul jár az erős CHF miatt?

Én is akarok kommentelni 2011.08.04. 05:35:29

@Rwindx:
Igen. A kivezetés megtörtént már? Nem.

Én is akarok kommentelni 2011.08.04. 05:40:06

@malacz69 eurofanyalgó:
"Te nem hallottál arról, h megzsarolták egy törvénnyel a vállalkozókat, h vagy kompenzálnak, vagy nem indulhatnak állami pályázatokon, estébé...?"

De, hallottam. A reakciót is hallottam: a vállalkozások 98%-a semmilyen állami pénzt nem kap, így azok orbitális pályáról szarták le a fenyegetést (ahol én dolgozom is leszarták a fenyegetést, és az én magán vállalkozásom is leszarja). Ráadásul nem kell mindenkinek tartani a fizuját, elég a 2/3-nak, így a magasabb fizetéssel rendelkezők kapnak emelést, őket meg kell tartani mert jó munkaerő, az alacsony fizetésűek, akik nettója az adócsökkentés miatt csökken (muhahah) csökkenhet. De tudok olyan nagyvállalatról többről is, ahol egyszerűen levesznek majd mindenkit 8-ról 7 órára és kész. Ki szopott? A munkavállaló.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.08.04. 05:44:38

@kyanzes: Több mint érdekes adat, hogy a bécsi lakások negyede önkormányzati tulajdonban van, és ebből erős szociális bérlakás hálózatot tartanak fent.
Már száz évvel ezelőtt is védekezni kellett a vadkapitalisták ellen, ezért a bécsi önkormányzat minden évben bevételei egy részét bérlakásokra költötte, amelyet sokszor a mai napig az épületeken meglévő táblák is bizonyítanak.
Ezt sok esetben nálunk is átvették - mek.oszk.hu/01200/01202/html/index.htm
Azt lehet kizsákmányolni, akinek adnak, mondjuk egy lakótelepet - mek.oszk.hu/01200/01202/html/terkep2.jpg

Én is akarok kommentelni 2011.08.04. 05:46:26

@Tedat:
Ott látszik meg, hogy egy kivéreztetett, tetszhalott állapotban lévő deviza az EUR.
Ezt te is láthatod, olvashatod. És te is kimondtad, amit én: ehhez képest, egy haldoklóhoz képest vagyunk stabilak. De jó!

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.04. 05:52:39

@Bathory:

"Persze politikailag ez a vállalhatóbb. Holnapig."

Jövőre elnökválasztás(ok) lesz(nek), és a fix jövedelműeket, főként nyugdíjasokat, lemészárolja az infláció; ők pedig gondosan eljárnak szavazni, eléggé nagy (és egyre növekvő) politikai befolyásuk van.

hattyú 2011.08.04. 06:50:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: így van, dínom-dánom...ez nem jött be, ennyi. Felesleges felelősöket keresni, egyértelműen csakis egy felelős van: aki felvette a hitelt. Ennyi. És emiatt visszafizetni is neki kell, vagy tönkremenni. Ellenben én úgy hiszem, hogy nem szabad ezeket az embereket büntetni, segíteni kell nekik, mert... mert emberek vagyunk és nem emberek? :D Állatokat akartam írni, de nem sértegetném szegény állatokat :)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.08.04. 07:07:44

Írtam a blogomban, hogy szerintem ki a felelős a svájci frankos hitelek ilyen arányáért: kiszamolo.blog.hu/ ki a hibás kialakult hitelválságért címmel. Hátha érdekel valakit

jag3 2011.08.04. 07:24:58

Ne haragudj kedves blogger, de ezzel a "senki sem felelős" dumával nagyon rosszat teszel a "magyar népesség opénzügyi tudatosságának".

Miért vett fel valaki svájci frank hitelt? Mert magasak voltak a kamatok. Miért kinált svájci frank hitelt a bank? Mert a folyamatos bérinfláció mellett a lüke is kitalálja, hogy a forint 20 éves távlatban nem stabil, finanszirozni meg olcsóbb külföldről, mert... ott alacsonyabbak a kamatok.

Tehát a felelősséget a kamatok táján kell keresni. Miért voltak magas a jegybanki kamat 2001 (a csúszó árfolyamlértékelés kifutása) és 2008 (a forint értékének kiigazodása) között?

Hát azért mert 2001-2003 között Járai Zsigmond 8-10%-on tartotta a jegybanki alapkamatot, _mesterségesen magasan_. Ennek az volt az oka, hogy euró csatlakozás reménye mellett erősre gondolták a forintot. Ehhez a spekulációhoz csatlakoztak és deviza spekulációs célponttá léptették elő Mo-ot a hedge-fundok. Viccesen: 2003-2004-ben, amikor a kis spekuláns Járai próbálta zárni a nyitott "jegybanki kamat" pozicióját, persze a többi speki ebbe nem ment bele. Igy a hitelkamat tartósan magasan ragadt.

ps: amennyiben a magyar alapkamat 2001 után lecsökken a régióban szokásos 2-3%-ra akkor nem kellett volna lakás-kamattámogatás, devizahitel ésatöbbi.

MetálFater (törölt) 2011.08.04. 07:49:12

No akkor számoljunk!

30 ezer frankos hitel, 300 hónapra.
Havi törlesztés 416 frank.
Feltételezett árfolyam: 247 frank. ( Ó én kis optimista!)
Törlesztőrészlet feltételezett piaci árfolyamon: 102.752 Ft.
Törlesztőrészlet rögzített árfolyamon: 74.480 Ft.
Gyűjtőszámla hitel kalkulált egyenlege: 1 472 478 Ft.
Várható együttes törlesztőrészlet: 116 597 Ft.

Ez eddig rendben van.

De most kapaszkodjon meg mindenki!
Az utolsó összeget, 2015 januárjától, egészen 2036. szeptemberéig kell fizetni!
Ha ezt valaki 28 évesen, mint kezdő munkavállaló vette fel, akkor 53 éves koráig nyögheti a hitelt!
Ha meg netán 40 évesen, akkor ha vigyáz az egészségére, akkor talán nem örökli az utód. Már ha van neki...

És akkor a slusszpoén!

Gyermekvállalás? Nyaralás a 25 év alatt? Költözés másik lakásba? Autóvásárlás?
Miből vazze???

Egu 2011.08.04. 07:53:03

Menekülővaluta...Ekkora baromságot. Ez szimpla spekuláció. Előbb-utóbb rá fognak jönni, hogy ez a Svájc tulajdonképpen semmit nem csinált másként az elmúlt 3-4 évben, ergo az 50% felár nem indokolt. Aztán majd szépen korrigálnak. Mivel ez is csak egy valuta a sok közül, tehát nincs igazi fedezet mögötte pillanatnyilag.

Az egészre egyébként igenis van felelős: az a sok barom, aki napi 5x főcikként ír mindenféle okosságot -akár az Indexen is.
Gyakorlatilag rángatják az árfolyamot, mert az rövidtávon kb kiszámíthatóan mindig ellentéteset mozdul a "találgatáshoz" képest, míg közép-hosszú távon erre mondják, hogy önbeteljesítő jóslat, azaz ha sokáig mondják, akkor előbb-utóbb tényleg lesz majd pl. emelkedés, amitől az elemző iszonyú szaktekintély lesz. Szóval a legszerencsésebb az lenne, ha mondjuk a bulvárcikkeket abbahagynák, hiszen kinek lesz jó, ha a pofájába tolják, hogy 11:46-kor újabb csúcsra ért a frank? Talán azt hiszik, hogy a brókerek is őket nézik? :))))

A hitelekről meg az a véleményem, hogy nem volt azért olyan hülyeség ám. Aki 2006-ban vette fel, az eddig sokat megtakarított egy forinthitelhez képest, még a 210 körüli árfolyammal is. Igen, most szar, de kb. most jár ott, hogy annyira jön ki a törlesztő, mint a forinthitel lett volna 2006-ban. Kockázata persze van, de ne feledjük, hogy ha 20 éves forinthitelről beszélünk, akkor meg ott van közben egy -legalábbis sokáig tervezett- euró átállás, amiből eddig mindig szarul jött ki a nemzeti valuta, szóval hülyeség, hogy a Ft hitelnek nincsen árfolyamkockázata 20 évre.

Jaffar 2011.08.04. 08:38:06

@MetálFater:

Szerinted Nyugaton, ahol több ezer € az átlagfizu, miért lakik a lakosság több mint fele albérletben, vagy valamilyen hasonló konstrukcióban? Mert ott sem teheti meg mindenki, hogy sajátot vegyen. Csak nálunk, ill. K-Európában annyira fontos a saját lakás MINDENÀRON.
Ha ez kell nekik, akkor most megkapták.
Eszembe sem jutna ekkora hitelt felvenni csak azért, hogy elmondhassam, "a sajátomat fizetem", hisz ez saját magam becsapása lenne.
Amíg nincs kifizetve, addig nem a sajátom.
Fel kellene már fogni, hogy nem mindenkinek jár saját lakás. Inkább a kormány is a bérlakásprogramot forszírozná, többre mennénk vele. A bajbajutott hitelesek meg felejtsék el az államot, mert inkább menjenek el szavazni és büntessék meg a mindenkori kormányt a balfaszságáért, de ne a mindenki által befizetett adókból legyenek a mgántulajdonok növelve, a többiek (akinek esetleg esze volt) kárára.
Pl Ausztriában is jól müxik a bérlakásprogram. Egy 80nm-es új lakásra lefizetsz kaucióként kb 40.000€-t, majd havi 500-550€-ba fáj a bérlet. Elönye, hogy a föbérlö egy cég és a lakásban addig laksz, amíg akarsz, ill. amíg fizeted (akár 100 éven át is, söt a lakhatási jog átszáll a gyerekeidre és természetesen a kauciót is örökölhetik). 10-15 év után kapsz egy ajánlatot megvételre, amivel ha akarsz élsz, ha nem, nem. Attól még lakhatsz ott tovább. A havi bérleti díj évente emlkedik ugyan, de max az infláció mértékével, ez garantált, mert az állam figyeli. Mi ebben az elönyös? Hát az, hogy a piacon, tehát, ha ugyanezt egy magánembertöl bérelnéd, akkor laza 200-300€-val többe fáj havonta, kerülettöl függöen. Igaz, privátbérleménynél csak 3 havi bérleti díj a kaució. (Hozzávetölegesen egy ekkora lakás min. 250.000€-ba fáj, de ez akkor a legszarabb kerület, egy nyugisabb helyen, ez inkább a duplája.) Ez szerintem teljesen fair dolog és szemmel láthatóan müxik.

Kivlov 2011.08.04. 08:38:08

@MetálFater:
ez ilyen. a hitelt vissza kell fizetni.

lettuce 2011.08.04. 08:39:48

Egu-val egyetértek, hogy a chf hitel még mindig olcsóbb EDDIG! mint a forint. Mi lesz, ha közben kamatot is emel a bank és pl. felkúszna az árfolyamgátas hitel törlesztője ismét? Vagy ez a háttéralku? Majd a többi, az árf.gátat igénybe nem vevők torkán nyomják le a különbözetet? Mert a bank az eredetileg tervezett profitjából nem enged- ez az ami undorító és amin ideje lenne változtatni.

Ingerlékeny Banya 2011.08.04. 08:42:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: Dehogynem érinti.Ha VH lesz,Svájc sem fog kimaradni.Azt csodálom,hogy még nem rohanták le mint Kuvaitot.

CyberPunK 2011.08.04. 08:53:29

@Jaffar: Ezt a baromságot muszály erőltetni?

Magyarországon nincs bérakás, önkormányzati is csak akkor jár, ha cigány vagy és van 5-6 kölyköd. Sima albérletbe meg nem érdemes menni, mert

1, olyan ára volt, mint a törlesztő
2, gyakorlatilag semmi jogod nincs, sokszor szerződést se kötnek, be se jelentkezhetsz, akkor rak ki amikor akar
3, sok ismerős azért repült albérletből, mert a lakást vitte a bank, ugyanis a tulaj hitelre vette befektetésnek

Ezek után félve kérdezném meg, hogy milyen lehetősége volt egy átlagos fiatalnak 5-6 éve, ha saját életet akart kezdeni, a szülei meg nem családi házban laktak.

Én személy szerint azt várom az államtól, hogy szálljon be a törlesztőmbe.

Indokok: ez erős vis major, árvíz esetén is besegít, és ott se mondja azt, hogy nem volt biztosításod, rábasztál. Persze nem pénzt várok, adójóváírás formájában mehetne viszont. Ez egyrészt ösztönzi a legális munkát, másrészt több pénz menne a gazdaságba.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.08.04. 08:55:44

Svájcot a kitűnő és előrelátó gazdálkodásért bünteti az Úr. Míg Európa nagy része vígan dajdajozott, addig ők képesek voltak dolgozni és tervezni. Nem véletlen, hogy csak a UBS-t kellett kisegítenie az államnak a válság idején, majd ők kamatostul adták vissza a pénzt pár hónap múlva, csak közben csináltak még egy rendes nyereséget is. Melyik magyar bank felel meg az "új" tőke tartalék (Bázel 3)követelményeknek? Ja, hogy a svájci bankoknak jóval többet kell tartalékolniuk, mint más ország bankjainak, emiatt persze nem is buknak be? Viszont rosszul jártak a szorgos hangyák, mert az exportra szoruló ország termékeire ilyen drága frank mellett nincs kereslet. Közben minden kormány azért lobbizik, hogy kiszorítsa a svájci bankokat a saját piacáról. A svájciak hetven százaléka jár rendszeresen külföldre vásárolni az óriási árkülönbségek miatt. A svájci nemzeti bank fennállása óta először amiatt volt veszteséges, mert beavatkoztak, hogy gyengüljön a frank és óriási pénzeket buktak. Van hatalmas ingatlanlufijuk, ahhoz képest a miénk egy óvodás buta vicce volt. De öt év alatt lehet svájci útlevelet kiérdemelni és mivel nem EU, ezért még oda is adják, meg lehet kettős állampolgár az ember. Csak vhogy ki kell bírni az életet a svájciak között, ami azért nem olyan egyszerű. Ja, és Európában a lakossághoz képest Svájcban a legnagyobb a bevándorlók aránya (asszem 21 vagy 23%) és ehhez képest nagyon szépen működik. Szóval hibásak a svájciak mert megbízható és biztonságos a bankrendszerük, kiszámítható a politikájuk és nem értik a jogbizonytalanság kifejezést. És ha nem tetszik valami, akkor még szavazhatnak is.

spinat 2011.08.04. 08:59:43

azért a stadionépítés nem úgy van mint a hévégi nyaralónál, hogy a buszsoför, meg a taxis, meg a lakatos hétvégén pakolják egymásra a téglát. Vajon egy stadionépítésnél mit tud segíteni egy halom szakképzetlen, 4 órás müszakban 3 havonta lecserélve? Hordják a homokot a betonkeveröbe? hát még az sincs!

spinat 2011.08.04. 09:00:56

Az állam vegyen lakásokat, az állam adjon lakásokat bérbe, az állam adjon munkát a munkanélkülieknek, az állam fizesse mindenki hitelét (na jó csak nagy részét). Nem volt már egyszer ilyen?

CyberPunK 2011.08.04. 09:02:22

@spinat: Szerintem joggal várunk el ilyen dolgokat az államtól. Persze, lehet játszani kapitalista módit is, de akkor kéretik az elvonásokat is úgy kezelni.

ruky 2011.08.04. 09:14:49

Úgy látom elfér a többi között még egy elfogult komment :-D

CHF adós vagyok, a legszerencsétlenebb fajtából...

2007-ban 20 évre vettem/vettünk fel 9.000.000 HUF-nak megfelelő CHF-et, 146HUF/1CHF árfolyamon :-(

...szóval a 252-es árfolyam esetemben már a 60%-os növekedést közelíti...

A hitelt nem plazmatévére autóra vagy nyaralásra költöttük, hanem arra, hogy a fiam megszületésére való tekintettel a 35nm-es garzonból - no nem egy luxus villába - de egy nagyobb (70nm) lakásba költöztünk...

Pár sokkoló szám, bár lehet mást nem sokkol csak engem :-)
felvett hitel:
HUF:9.000.000
(CHF:61.484)

Eddig visszafizetve:
HUF: 1.301.071 tőke + 2.962.643 = 4.263.714
(CHF: 6.906 tőke + 15,867 = 22.773)

Fennálló tartozás:
HUF: 13.426.208 jelen árfolyamon :-(
(CHF: 54.578)

zanzásítva:
9 millát vettem fel, több mint 4-et fizettem vissza és lógok még 13,5-el :-(

------------------

Előzmények:
1. (réges régen) 5 évig dolgoztam BANK-ban pénzügyi területen (vállalkozói hitelezés, hülye voltam, hogy otthagytam) - csak azért mondom, hogy - bár akadémikus nem vagyok - semmiképpen sem érzem magam pénzügyi analfabétának...

2. a hitel felvétele előtt egy akkor (és azóta) is bankban (vezető beosztásban) dolgozó barátommal hosszasan konzultáltunk és több variációt átszámoltunk. Egyszerűen a CHF hitelnek nem volt alternatívája. Évekre visszamenőleg megnéztük az árfolyamot, a maximum elmozdulást figyelembe véve is reális/vállalható kockázatnak tűnt.

3. én személy szerint nem tehetek a következőkről:
- a bankok felelőtlenül és arcátlanul minden kockázatot áthárítva hiteleztek/hiteleznek
- a korábbi kormányok ('90 óta az összes) olyan állapotba hozta az országot, mely ilyen mértékben megsínylette a válságot

természetesen megoldási javaslatom is volna:
a felvétel kori és a mostani árfolyam kötötti buktát meg kellene osztani: 50% ügyfél, 25% bank, 25% állam arányban

persze ez álom... bele lóg a kezem a bilibe és felébredek...

sas70 2011.08.04. 09:16:37

A pénzügyi analfabéták országa vagyunk, ráadásul itt is elhitték az emberek, hogy bűntetlenül lehet hitelből fogyasztani, plazmatévét, nyaralást, autót venni. Volt idő amikor aki elment egy Suzuki-szalon előtt, utánadobtak egy autót 0% önerővel. Bizonyos esetekben a lakást is megfinanszírozták a bankok az érték 80-90%- áig. Azt a mondást, hogy addig nyújtózkodj amíg a takaród ér, mindenki elfelejtette.
A politikának és a pénzügyi felügyeletnek csak (bár ez sem kevés) annyi a bűne, hogy nem figyelmeztették az embereket a veszélyekre. Ebben mindenki hibás, de nem ugrom a kútba, mert nem vagyok hülye. Nem veszek fel devizában hitelt, ha fel tudom mérni a veszélyeit. Persze minden hitelnek megvan az a veszélye, hogy ha elveszítem az állásom, megbetegszem stb. akkor nem tudom fizetni. A baj az, hogy ezt is elfelejtették az emberek a majd csak lesz valahogy mentalitással.
A politikának azt kellene tudatosítani a társadalomban, hogy az egyéni szabadság azt is jelenti, hogy a rossz döntésekért is neki kell vállalni a felelősséget. Ehelyett, megy a maszatolás, a felelőskeresés, a szarakodás. Le kéne már erről szokni végre, és fel kellene nőni!

jet set 2011.08.04. 09:17:47

Kimaradt a felsorolásból, hogy g.cik a bankok. Amikor a CHF kamata Svájcban 1% alatt van, akkor nálunk 6-8-10%, mert "országkockázati felár" van. Ezt mindenki tudomásul veszi, pedig a bankok csak extraprofitot tesznek zsebre. Elég nagy baj, hogy elszállt az árfolyam, de a kamat lehetne sokkal alacsonyabb, de ezzel senki sem foglalkozik.

pimpike_ 2011.08.04. 09:19:14

@Jaffar: "Szerinted Nyugaton, ahol több ezer € az átlagfizu, miért lakik a lakosság több mint fele albérletben, vagy valamilyen hasonló konstrukcióban?... "

Szerinted ha nyugaton egyhavi átlagkereset lenne egy 2 szobás albérlet havonta úgy, hogy lóf@sz jogod sincs bérlőként, ki lakna bérlakásban???
Mert Magyarországon nem kb., hanem PONTOSAN ez van!
Úgyhogy légyszi a BÉRLAKÁSOS OSTOBASÁGOKAT felejtsd el.
Vagy költözz haza :)

porthosz 2011.08.04. 09:19:52

Én nem értek egyet azzal hogy csak a hitelfelvevők a hibásak.

A hitelt azért vették fel az emberek, mert adták és mert sokszor csak arra adtak... Tudom, 2008-ban vettem használtautót, kb. 10 keresdőt jártam végig, és mindegyik elhült amikor közöltem hogy én kp-re venném a kocsit. Rendesen ki kellett erőszakolnom hogy kp-re is elvihessem és ne hitelre mert csak arra akartak adni. Új kocsit meg nem is lehetett csak hitelre venni, mert abban volt érdekelt a bank, a kereskedő.

Másrészt, az emberek többsége egységnyi sugarú, épp ezért az államnak lenne a feladata hogy valamilyen szinten gondolkodjon helyettük és előre lásson dolgokat. Pont ugyanúgy ahogy gépágyút meg dinamitot sem lehet venni boltban, mert biztos lenne minden faluban legalább egy olyan idióta aki másnap a nyilt utcán robbantgatna vele mert unatkozik.

Tehát első sorban a rendszer létrehozói és üzemeltetői a hibásak, ez pedig nem más mint az állam, és az ő jóváhagyásával müködő bankok.

Másodsorban pedig az emberek, mert ha már az állam nem gondolkozik ők még gondolkozhattak volna, de ők meg nem erre voltak szocializálódva. Hogy édesapámat idézzem, ők a 80-as években építettek házat, a hitel kamata 3% volt, és nem volt semmiféle árfolyamkockázat. Aki ebből a rendszerből jött, annak eszébe sem jutott hogy 200%-os kamatot fog fizetni...

Ingerlékeny Banya 2011.08.04. 09:33:29

A a gáz,hogy az állam (sem a bankok) nem képesek felfogni ésszel azt a tényt,hogy ha az adós nem tudja fizetni a részleteket,mindhárom félnek vége van mint a botnak.A banknak azért, mert az ingatlan nem elég likvid,az államnak azért,mert a beső fogyasztást már annyira leveszi a megemelkedett törlesztő,hogy más területeket is keményen érint.

Ingerlékeny Banya 2011.08.04. 09:34:38

Tegnap mesélte egy vevőm,hogy valahol vidéken egy tag,lebontotta a CHF hitellel terhelt házát az utolsó tégláig,és máshol újraépítette.Így a banknak maradt a lófüttyöt sem érő üres telek.
Ez is egy megoldás.)

Hiteltelen hiteles 2011.08.04. 09:38:34

Ma reggel hét óra után kaptam a banktól az sms-t, hogy levonta az esedékes törlesztőrészletet. Nyolc ezer forinttal többet, mint az előző hónapban. Ennek ellenére eszem ágában sincs igénybe venni a rögzített hiteltörlesztést. Inkább úgy döntöttem, hogy még tovább húzom a nadrágszíjat. Kevesebbet tankolok - azt is külföldön. Kevesebbet költök szórakozásra, kikapcsolódásra, nem veszek könyveket, új ruhákat. Megnézem, hogy minél olcsóbb élelmiszereket vásároljak, ami sokszor külföldi (spanyol, argentin, szlovák). Magyarán visszafogok mindent, amit csak lehet. Vigye a bank külföldre a fizetésem akár 2/3-át is, a törlesztés mindenek felett.
Nem kérek állami segítséget, nem fanyalgok. Összeszorítom a fogam, és fizetek.

Ha valaki annak örül, hogy a nyerészkedő frankhitelesek most szívnak, hát engem az sem zavar. :D

De egy valamit ne feledjünk el! Ha nem költök, nem utazok, nem vásárolok, akkor az kihatással lesz mindenre és mindenkire, a fűszerestől megkezdve, az internetszolgáltatókon át egészen a bútoráruházakig. Kevesebb adó folyik be, és az állam onnan vesz el, ahonnan tud. Lesz itt még áfa emelés, meg többkulcsos adórendszer... :(

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 09:43:41

@ruky:

"természetesen megoldási javaslatom is volna:
a felvétel kori és a mostani árfolyam kötötti buktát meg kellene osztani: 50% ügyfél, 25% bank, 25% állam arányban"

Ezt a 25%-ot velem is megbeszélted? többi adófizetővel is.

Részvétem a sorsodért egyébként. Te legalább nem ész nélkül vetted fel.

A kalkuláció olytán mennyi volt a max árfolyam, és milyen időszakig tartó csúccsal kalkuláltatok?

Ingerlékeny Banya 2011.08.04. 09:45:07

@Hiteltelen hiteles: Kinek?Ha nem lesz válallkozói réteg,akkor kit nyúz az állam?Ha a nagy multik is elhúznak innen,mert többe kerül a fűtészszámlájuk,mint amennyi bevételük van egész héten,akkor ők sem maradnak.További munkanélkül maradott emberek.Szépen be fog gyűrűzni a dolog.Nekem használtruha üzletem van,egy forgalmas helyen és látom,tapasztalom,hogy ahogy emelkednek a törlesztőrészletek,úgy esik a forgalmam.És vevő mondja, akinek van munkahelye,hogy már a használtruhát sem engedhetik meg maguknak.

Ingerlékeny Banya 2011.08.04. 09:47:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A többi adófizetőnek is érdeke,akármelyik ágazatban dolgozik.Ha a kereskedlemben,akkor azért,ha igazgató vagy egy fatelepen,akkor kirugnak mert nem lesz aki megvegye a cuccot,ha otp alkalmazott vagy,akkor kirugnak,mert nem lesznek betétesek,vállalkozói számlák,amiből kifizessék a béredet hamarosan!
Minden rétegnek érdeke a frankhiteles probléma megoldása!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 09:47:26

@porthosz:

Jogos!
Kiegészítem: A hitel közvetítője ne a kihelyezett tőke után, hanem a törlesztett részletek után kapjon jutalékot.

Hiteltelen hiteles 2011.08.04. 09:51:24

@Ingerlékeny Banya: Ha nem talál ki a kormány valamit, akkor tényleg az lesz, hogy az utolsó kapcsolja le a villanyt és tegye ki az ország kiürült táblát...

A legszomorúbb, hogy egyszerűen nincs más kiút, minthogy pár évre külföldre menni. Spórolni, gyűjteni, aztán benyomni a hitelbe. De, ha feladom az állásomat, akkor az életben nem találok itt a környéken munkát. Akkor meg minek a lakás? A kör bezárult...

ruky 2011.08.04. 09:51:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

szia
nem, ÉN nem beszéltem meg veled, miért is kellene?! (ez arra vonatkozik, hogy az állam fizeti a költségvetésből... általános az, hogy a költségvetési kiadásokkat VELED jóváhagyatja az állam?) az, hogy neked a megoldási javaslatomról meg van a véleményed, rajtad kívül kit érdekel?!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 09:53:49

@ruky:

Ha az állam közpénzből beszáll a problémátok megoldásába, az nem jó.

Rossz precedenst teremt.

CyberPunK 2011.08.04. 09:57:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Milyen precedensről beszélsz? Árvízkárosultakat talán nem az állam húzza kis folyamatosan a szarból? A segélyeseket nem az állam tartja el folyamatosan. Épp az a precedens, hogy most leszarja ezt a helyzetet.

ruky 2011.08.04. 09:57:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

a második részhez:
- a hitel felvétele előtti kalkuláció során - ha jól emléxem - az jött ki, hogy a 140-150-es árfolyam 280 körülre kell romoljom, ahhoz, hogy a forint hitel versenyképes legyen, a legnagyobb elmozdulás (talán) 5 évre visszatekintve - ha jól emléxem - 30-35-40Ft volt

a mostani állapotot előreláthatatlan, tervezhetetlen volt 2007-ben... (na jó talán a Soros György látta :-)

ruky 2011.08.04. 09:58:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

a rossz precedensen már rég túl vagyunk a nyugdíja alapok megmentésével :-D

Jaffar 2011.08.04. 09:58:41

@CyberPunK:

Miért baromság? Azért mert meg kellene teremteni hozzá a feltételeket a zállam részéröl? Az a baromság, hogy mindenáron helyhez akarod kötni magadat (kivéve persze a nagyvárosokat, ahol azért mindig találni munkát).

@pimpike_:

Eszem ágában sincs hazaköltözni (pedig eleinte mindig az volt a terv, de én azt látom, hogy mostanra már az is kérdéses, hogy "öregkoromra" visszamenjek...sajna).
Pedig nem az anyagiak vezéreltek, bár nyilván az is tényezö volt. Viszont így 8 év után már azt kell, hogy mondjam, hogy én még idöben jöttem el.....

Hiteltelen hiteles 2011.08.04. 09:58:53

@Ingerlékeny Banya:

Saját tapasztalat: a hitel felvevésének idején (2008. május) órákig kellett ülnöm az OTP-ben, hogy sorra kerüljek. Két munkatárs foglalkozott csak a lakáshitelesekkel. Idén bementem, már csak egyikőjüket alkalmazták, őt is csak 6 órában. A bankfiók pangott az ürességtől, még sorszámot sem húztam... Már ők is érzik. Csak sajnos nem a bankvezérek, hanem az egyszerű alkalmazottak, akiknek szintén frankhitelük van. Pedig aztán nekik tudniuk, érezniük kellett volna.

Megfigyelo 2011.08.04. 09:59:23

A poszthoz: a kedvezményes forintkölcsön nem csak a spekulációs célra épített/vett lakásoknál jelentett indokolatlan nemzeti ajándékot (költségvetési hozzájárulást) a hitelfelvőnek, de minden esetben. A valódi "rászorulók" azok, akik hitelből sem tudnak építkezni/lakást venni, az államnak CSAK rajtuk kell(ene) segíítenie - pl. szociális bérlkással. Nem kötelező tulajdont szerezni, de ha valaki akar, ne az állam - azaz az adófizetők -költségére tegye! (Részben sem!)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 10:00:40

@CyberPunK:
Az árvíz nem egy szerződés, hanem természeti csapás.

A munkanélküli segélyért munkaviszonyod alatt járulékot fizetsz te is és a munkáltatód is.

Ha ma a frankhiteleseket megmentik, akkor holnap azokat is, akik 40 fokra fűtötték a télen a lakást, és a gázszámlát nem tudják kifizetni?

CyberPunK 2011.08.04. 10:01:49

@Jaffar: Azért baromság, mert úgy vetetted fel, hogy minek vettek fel annó hitelt a lakáshoz, mikor az lett volna a megoldás, hogy szabályozva legyen a bérlakásprogram. Időrendi marhaság. Azért vettek fel hitelt saját lakásra, mert se akkor se most nincs szabályozva ezzel semmi se.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 10:02:26

@ruky:

"a 140-150-es árfolyam 280 körülre kell romoljom, ahhoz, hogy a forint hitel versenyképes legyen,"

Ergo akkor a frankhitelesek még mindig jól járnak, mindössze a törlesztő magas a fizetésekhez?

CyberPunK 2011.08.04. 10:03:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Szociális segélyről beszéltem, nem pedig járulékról. Amúgy szerintem a válság is vis major helyzet.

2011.08.04. 10:04:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha az állam közpénzből beszáll a problémátok megoldásába, az nem jó.

Anyázod a támogatott forinthiteleseket is?
Aki 2001-ben vett fel államilag támogatott hitelt, még mindig fizeti, a kamattörlesztésbe pedig beszáll az állam is. Vagyis Te.

ruky 2011.08.04. 10:06:07

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

na de komolyan:
index.hu/gazdasag/vilag/2011/08/03/rogoff_ez_nem_recesszio_hanem_osszeomlas/

itt mintha azt írná, hogy pontosan ez az a béka amit le kell nyelni ahhoz, hogy gyorsan kilábaljunk... mármint, hogy csak rossz megoldások vannak, de a leg kevésbé rosszat kell választani és mindenképpen vagyon kell kerüljön a hitelezőktől az adósokhoz...

azt gondolom, hogy az sem jó, hogy a bank tudta, hogy én 20 évre felvettem a CHF alapú hitelt, szerintem az neki üzleti kockázat hogy havonta veszi meg a CHF-et a törlesztésemhez, ugyanis azt sem engedte, hogy CHF-ben törlesszek, forintban kellett, tehát árfolyam nyeresége mindenképpen lenne...

és a jelen Robinhood kormány szemmel láthatóan nem riad vissza szokatlan helyzetben szokatlan megoldástól, szal még simán lehet, hogy a bankok kötelezve lesznek erre arra...

rockjano 2011.08.04. 10:13:05

+Még egy tényező:

Az önkormányzati/állami bérlakások hiánya magyarországon.
Sokan azért vettek fel hitelt (teljesen érthető módon) mert kb ugyan annyi mint az albérlet és legalább az enyém lesz egyszer. Ha lannének megfizethető bérlakások kevesebbnek jutott volna eszébe.

ja és hány fiatalembert ismerek aki társasházépításen gazdagodott meg (de nagyon némelyik) minden képzettség nélkül. Magyarországon nem kéne 400-500 e Ft-ba kerülnie egy négyzetméternek. (sokkal kevesebből felépíthető, tudom én építkeztem)

2011.08.04. 10:14:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha ma a frankhiteleseket megmentik, akkor holnap azokat is, akik 40 fokra fűtötték a télen a lakást, és a gázszámlát nem tudják kifizetni?

Logikailag igazad lehet. De belegondoltál, mi lesz, ha nem mentik meg?
3 millió koldus országa?
Van ennyi híd?

ruky 2011.08.04. 10:19:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ergo akkor a frankhitelesek még mindig jól járnak

hát ahogy vesszük, ha most te lakást akarsz venni és CSAK rossz(ul végződő) megoldások közül választhatsz akkor később könnyű okosnak lenni...

és igen, még ki tudjuk fizetni az eredetileg 60-70-80 ezres törlesztő részletet, mely most 120 kör lesz...

de el tudnám költeni másra is azt amit erre költök, és megkockáztatom, kogy közgazdasági szempontból jobb lenne ha az erre fordított összegeket fogyasztásként költenénk el (ha más nem akkor áfaként és a kereskedők és szolgáltatók adójaként költségvetési bevétel keletkezne) így nem keletkezik költségvetési bevétel csak a bankoknak nem keletkezik veszteségük amelyet simán elbírnának)

régi bölcsesség: egy birkát soxor meg lehet nyírni, de levágni csak egyszer... hát szerintem most terelnek bennünket a vágóhídra a rét helyett

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.04. 10:19:54

@ruky:

"A hitelt nem plazmatévére autóra vagy nyaralásra költöttük, hanem arra, hogy a fiam megszületésére való tekintettel a 35nm-es garzonból - no nem egy luxus villába - de egy nagyobb (70nm) lakásba költöztünk..."

Köszi! Itt volt, aki vitatta azon állításom, h demográfiai szempontból (értsd: csinálj gyereket, b+!) fontos dolog, h minél fiatalabb korban jusson normális lakáshoz az ifjú pár. Magyarországon - és ezt a realitást ne vitassuk, kérem - ma a saját lakás (és nem a bérlemény) ad olyan nyugalmat, biztonságot az embereknek, amivel belevágnak az utódnemzésbe.

CyberPunK 2011.08.04. 10:23:24

@malacz69 eurofanyalgó: Az se. Főleg, ha hitelből van. Sajnos tényleg eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag nincs jövőkép, se kiszámítható életpálya. Konkrétan olyan szociális országban élünk, ahol nincs szociális létbiztonság. Ezért a mindenkori kormány érdemelne valamilyen kitüntetést. :)

2011.08.04. 10:23:50

@Zabalint: Ellenben visszakérdezek, szerinted aki devizahitelt vett fel, az honnan a francból feltételezte, hogy 20 évig semmi válság, recesszió, se globálisan, se az országban

Senki nem feltételezte.
De a válságok a korábbi évek tapasztalatai alapján 1-3 év alatt lefutnak.
A devizák ára pedig pénzügypolitikai kérdés. A dollár nem azért gyenge, mert ez az USA gazdaságának ára!
A frank nem azért erős, mert ez svájc gazdaságának ára!
Ember, ha írok Neked, próbáld már elolvasni, légyszíves!

Megfigyelo 2011.08.04. 10:25:28

@ruky: A probléma az, hogy a világgazdsági válság (és nem a magyar kormányok politikája) kibillentette az árfolyamokat azokból a szúk sávokból - a CHF esetén kb. 155 és 175 Ft között - amiken belül ingadoztak hosszú-hosszű éveken keresztül. Ilyen világgazdasági válság nem volt 1930 óta - s erre SENKI sem számíthatott. Magyarország számára ez elemi csapásnak tekintendő, mert belföldi eszközökkel lényegében nem befolyásolgható...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.04. 10:28:38

@sas70:

"Bizonyos esetekben a lakást is megfinanszírozták a bankok az érték 80-90%- áig."

Amerikában lehet, de itthon csak akkor, ha a vásárolt lakás mellett egy másikat is bedobtak jelzálogba.

Amúgy rendkívül sok szakértő nemcsak javasolta, de maga is felvette a CHF-hitelt, ezért kár nem megtalálni a hitelesen kívüli egyéb felelősöket, illetve a hitelest a legfőbb felelősnek kinevezni.

2011.08.04. 10:28:48

@malacz69 eurofanyalgó: "Magyarországon - és ezt a realitást ne vitassuk, kérem - ma a saját lakás (és nem a bérlemény) ad olyan nyugalmat, biztonságot az embereknek, amivel belevágnak az utódnemzésbe. "

Mindegy, bér- vagy saját.
A lényeg: Pest kivételével a bérlet nem ad fedezetet az összes költségedre: adó, felújítás, veszteség, nyereség.

Nyugaton a jövedelmed harmadát, felét fordítod lakhatásra. A maradék elég, hogy megéljél.
Itt keresel 150-et, mondjuk. 40 lakás, 30 rezsi. Ez is fele. A maradék elég megélni?

Ugye más összeg, mint a 1500 -ból levont 600 euro!

2011.08.04. 10:33:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ha ma a frankhiteleseket megmentik, akkor holnap azokat is, akik 40 fokra fűtötték a télen a lakást, és a gázszámlát nem tudják kifizetni?"

Miért, nem támogatták a gázárat? Emlékszel, MOL felvásárlás az osztrák által? Mi volt az ok?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.04. 10:36:43

@Ingerlékeny Banya:

:o:O)) Ez komoly? Ezt lehet? Ez szvsz bűncselekmény, ha jól gondolom, mivel a banknak jelzálogjoga volt, nem hiszem, h nélkülük volt joga lebontani.

dekol84 2011.08.04. 10:36:53

"...a kapitalizmus jóval keményebb világ, itt messze jobban észnél kell lenni, mint az atyáskodó Kádár-rendszer egyszerű világában."

Na ezt a pontot most már kipipálhatjuk, hiszen a zorbán rezsim ugyanolyan - ha nem rátelepülősebb - atyáskodó, a zembereket birkává nevelő rendszert épít folyamatosan, a már birka fityisz fanok önfeledt tapsolása közepette!

nu pagagyí 2011.08.04. 10:50:05

A cikkhez hozzátenném, hogy egyik fő felelős az első Fidesz kormány ketyegő időzített bombájaként szerepet vállaló Járai Zsiga, aki politikai megrendelésre (Megyesi-féle kormány ellehetetlenítése végett), indokolatlan és drasztikus jegybanki kamatemelést hajtott végre, végleges versenyhátrányba döntve a forinthitelt a devizahitelekkel szemben.
Szakmai hitelét mi sem támasztja jobban alá, hogy most éppen a magas jegybanki alapkamat a fő problémája.

ruky 2011.08.04. 10:51:45

@Megfigyelo:

1etértek, sajnos így látom én is...
az a baj, hogy amit a (közel)múlt tapasztalata alapján vizionálok a jövőről, arra nem nagyon tudok megfelelően keserű szavakat

és igen, nagyon egyet értek azokkal akik azt firtatják, hogy miért kell ennyi lakást venni...

szerintem nem egészséges, de mit tehettünk volna, volt egy tehermentes garzonunk és szerettünk volna egy nagyobbat, de mit is tettem ezzel?! (és mit tesz aki lakást vesz hitelre?!)

pontosan rossz pályára állítjuk magunkat, röghöz kötjük magunkat, a lakás miatt már nem vagyunk mobilisak, ha jobb állást kínálnak 100km-re (vagy ha elveszítjük a munkánkat) nem tudnánk/nem tudunk mozdulni

ez országosan probléma ha jól tudom...

az általam oly nagyra becsült és szeretett Ausztriában egy LIDL vagy BILLA árufeltöltő is keres 1400€-t amiből kb 1100 marad nála, tehát egy egyszerű keresetű valaki is bőven tud lakást bérelni...

2011.08.04. 11:04:18

@malacz69 eurofanyalgó:" a hitelest a legfőbb felelősnek kinevezni. "

Teljesen igazad van, nem lehet a hitelest felelőssé tenni.
Ha veszel egy használt autót, azon is van jótállás. Miért? Mert nem mondhatjuk, hogy szart vettél? Nem vagy szakember? A te bajod!

A pénzügyi oktatás meg egy légvár. Ahol az iskolából kikerülők 20%-a rejtett diszlexiás, ott mi a szent szart oktatsz?
(nem Te)

A problémát a frank okozza.
Szakemberek se mondták volna , hogy így elválik az euro árfolyamától! Mert irreális, mert svájc is csapdában van miatta, neki se jó. Gazdaságát lassítja, csak a szavahihetősége, becsülete a világ felé nyújtott kép akadályozza meg drasztikusabb lépés megtételében.

jeriko 2011.08.04. 11:16:01

"eszem ágában sincs igénybe venni a rögzített hiteltörlesztést. Inkább úgy döntöttem, hogy még tovább húzom a nadrágszíjat. Kevesebbet tankolok - azt is külföldön. Kevesebbet költök szórakozásra, kikapcsolódásra, nem veszek könyveket, új ruhákat. Megnézem, hogy minél olcsóbb élelmiszereket vásároljak, ami sokszor külföldi (spanyol, argentin, szlovák). Magyarán visszafogok mindent, amit csak lehet. Vigye a bank külföldre a fizetésem akár 2/3-át is, a törlesztés mindenek felett.
Nem kérek állami segítséget, nem fanyalgok. Összeszorítom a fogam, és fizetek."

Ezt kellene felfognia a sok demagógnak, akik csak annyira képes, hogy kibökjék: "pisztollyal kényszerítettek, hogy felvedd a hitelt?".

Ezt fogom csinálni én is (illetve csinálom már két éve), és ezt csinálja többszázezer honfitársunk, úgy kb. a lakosság harmada (egymillió család).
Csakhogy! Amennyivel nő a törlesztő, minimum annyival kevesebbet költök másra. Ez azonnal ennek 20%-ával megegyező áfabevétel kiesés az államnak. Emellett amit nem veszek meg, azt nem kell előállítani, szállítani, eladni stb. - számos cég és munkahely válik feleslegessé. Ha külföldön költöm el, a helyzet még rosszabb - ezért értelmetlen az egy kulcsos adó: a magas jövedelműek sokkal nagyobb arányban költik el a pénzüket külföldön, mint akik az átlag alatti színvonalon élnek.
Ha egymillió hitel havi szinten 10e Ft-al nő, az országos szinten havi 10Mrd Ft, éves szinten 120Mrd - és az átlag hitel nem 10eFt-al nőtt, hanem a többszörösével - eddig.

Peter__Blau 2011.08.04. 11:24:29

@malacz69 eurofanyalgó: Pedig nagyon komoly dolgot mondott.

Saláta27 2011.08.04. 11:28:24

@ruky: Én valóban együttérzek veled, és én is úgy érzem, hogy a felelősségen a bankodnak is osztoznia kell.

Szerintem ez csak úgy oldható meg, ha csődöt jelentesz, és elköltözöl szüleidhez/albérletbe, a lakást pedig vigye a bank. A jelenlegi helyzetben reménytelen a hitel folyamatos törlesztése, gondolom már most is meghaladja az anyagi lehetőségeidet, és nincs reális remény arra, hogy jelentősen javuljon a helyzet.

Peter__Blau 2011.08.04. 11:31:44

@porthosz: A hitel csak egy eszköz amit használni lehet jól és rosszul is. A boltban lehet kést kapni amivel embert is lehet ölni, ha valaki megöl egy embert egy késsel akkor sem a kés gyártóját hibáztatod ugye? Bár lehet, hogy sokan azt óbégatják majd egyszer, hogy tiltsák be a késeket, vagy büntessék meg a gyártóikat.

Peter__Blau 2011.08.04. 11:34:32

@ruky: "az általam oly nagyra becsült és szeretett Ausztriában egy LIDL vagy BILLA árufeltöltő is keres 1400€-t amiből kb 1100 marad nála, tehát egy egyszerű keresetű valaki is bőven tud lakást bérelni..."

El kell oda menni árufeltöltőnek. Ha annyival jobb...
Érdekes, hogy fekete Afrikába senki nem akar menni élni, pedig lehetőség arra is van.

ruky 2011.08.04. 11:35:54

@Saláta27:

hát, még bírjuk, de minél jobban emelkedik az eredetileg tervezett 60-70-80 ezres részlet annál inkább élünk egyre igénytelen barom szintjén...

sajnos a bedőlés nem megoldás... bele tettünk a garzon árát - 7 milla önrészt és felvettünk 9 millát 16-ért megvettünk egy olyan lakást ami most a válság miatt 12-13 millát ér... van pár millió tartalékunk de sajnos nem fedezi a bevételi kamat a kiadásit :-)

önerőből ezt megoldani csak úgy fogom, ha nem csak a hitelem hanem a bérem is CHF-ben (vagy Euróban esetleg Fontban) lesz

40évesen családdal ez már nem annyira vonzó alternatíva, mint 10 éve lett volna család nélkül... de messze nem kivitelezhetetlen

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 11:36:16

@Bathory:
Nem te, de eredetileg nem is neked írtam. Sokan elsikkadnak amellett, hogy az első számú felelősök maguk a hitelfelvevők, és csak utána jönnek a bankok, a kormányok és a pénzügyi környezet.

Peter__Blau 2011.08.04. 11:37:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: "De a válságok a korábbi évek tapasztalatai alapján 1-3 év alatt lefutnak."

Hát persze, mert a válságok már csak ilyenek.
Lefutnak azután minden úgy lesz ahogy volt.
Ti sohasem fogtok észhez térni öreg.
Te vagy a legjobb példa.

ruky 2011.08.04. 11:41:30

@Peter__Blau:

igen egyetértek, ha nincs más megoldás: el kell menni (és szemrebbenés nélkül el is fogok ha ott tartok/tartunk. jelenleg szemmel láthatóan arra felé tendálunk és hülye lennék ha nem készülnék fel a lehetőségre, ezért már tanulok is németül, persze remélem, hogy nem áru feltöltőként kell elhelyezkednem, de ha nem lesz más, igenis azt is el tudom vállalni, mert nem félek a munkától)

Peter__Blau 2011.08.04. 11:42:06

@ruky: "sajnos a bedőlés nem megoldás... bele tettünk a garzon árát - 7 milla önrészt és felvettünk 9 millát 16-ért megvettünk egy olyan lakást ami most a válság miatt 12-13 millát ér... van pár millió tartalékunk de sajnos nem fedezi a bevételi kamat a kiadásit :-)"

És természetesen soha senki nem mondta neked, hogy hitelt felvenni csak úgy szabad, ha a hitelezendő eszköz árának minimum 60 de inkább 70%-a megvan önrészként?!
Megvilágítom, jó?!
Ha a tíz milliós autó árából megvan 70%-om, azaz 7 millió forintom, akkor veszek fel hitelt 3 milliót az autóra, azaz 30%-ot.
Ha nagyon kell az a 10 milliós autó.
De ha nem vagyok teljesen hülye, akkor veszek egy autót 6 millióért, és 1 milliót befektetek tartaléknak, ugyanis azt az autót valamiből fenn is kell tartani.
Ez az ország pénzügyi analfabéták gyülekezete.

Peter__Blau 2011.08.04. 11:44:31

@ruky: És ugye úgy fogsz odamenni, hogy előre felkészülsz arra, hogy kb. az első 5 éved keserves lesz, szarba sem fognak venni, szar munkád lesz, vacak helyen fogsz lakni, minden garast a fogadhoz kell verni stb. És ebből az öt évből az első kettő lesz igazán gyötrelmes.
Ha erre nem készülsz fel, akkor inkább ne is menj, mert 1 év múlva itthon fogsz keseregni.

spinat 2011.08.04. 11:49:15

@ruky: csak ott hibás a számításod, hogy te egy fillér hitelt nem vettél fel forintban. A zárójelekben ott van, hoyg 61 k CHFet vettél fel, 4k-t a tökéböl törlesztettél, plusz a kamatokat. Mennyi is a kamatod eddig CHF-ben? 6% körül? Szerintem ez teljesen korrekt. Az meg hogy a CHFet mibe számolod át, teljesen mellékes. Max ott hibáztál, hogy a fizetésed forintban volt (bocs).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 11:49:52

@ruky:
"- a korábbi kormányok ('90 óta az összes) olyan állapotba hozta az országot, mely ilyen mértékben megsínylette a válságot"

Ezen az érvelésen is mindig ki vagyok halva. Őszödi beszéd megvan? Te meg 2007-ben vettél fel hitelt! Nem volt világos, hogy elkúrták, erre te éppen úgy túlvállalod magad, ahogy a kormány tette előtte?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 11:52:03

@pimpike_:
Amíg a hitelesek fújták a lufit, és nőttek az ingatlan árak az egekbe, az albérleti díjak még estek is. Én már sokszor elmondtam a példát, olyan 98-2000 körül 3,5 millió értékű lakást 35-ért lehetett kiadni, 2008-ban ugyanez 10 milliót ért és ki lehetett adni ugyanennyiért!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 11:53:11

@porthosz:
"Új kocsit meg nem is lehetett csak hitelre venni, mert abban volt érdekelt a bank, a kereskedő."

Ez nem igaz, új autót mindig is lehetett készpénzzel vásárolni.

ruky 2011.08.04. 11:58:45

@Peter__Blau:

kösz a "jó" tanácsokat, de majd megoldom ha ott leszek (rutinos továbblépő vagyok, eddig legalább 17 helyet tudtam összeszámolni ahol laktam és nem mind van Magyarországon, majd megoldom, nyugi nem neked kell...) :-)

Én is akarok kommentelni 2011.08.04. 12:02:41

Amúgy malacz nem gondolod, hogy felelőtlen amit a mostani kormány csinál? Te is favorizálod ezt a 180 HUF-os árfolyam rögzítést.
Lássuk mit is jelent ez:
Nem tudod fizetni a mostani hiteledet? Tudunk egy megoldást! Vegyél fel egy ÚJABB hitelt! És ez majd segít rajtad, EZ a devizahiteleseket SEGÍTŐ ötletük.

Ahham. Nem pont abból lett a bibi, hogy sok hitel lett felvéve? Ezt úgy megoldani, hogy vegyenek fel az emberek újabb hitelt eléggé nonszensz szerintem. Ráadásul fogyasztási hitelt vegyenek fel! Ugyanis matolcsy, de más államtitkár is mit mondott: az árfolyamfixálással a családoknál maradó összeget majd fogyasztásra fordítják, akkor... Íííígy van! Ez kell a népnek: új hitel, azt költsd is csak el gyorsan! Neem, ne gondolkozz mi lesz 36 hónap múlva!
Bazzeeeeeg! És még kérdezed a posztban ki a felelős és nem írod le a mostani kormányt?

De már erre is van ötlete a srácoknak! Meg kell nyújtani a törlesztési időt, 30-40 évig a 20 évről és máris nincs gond. Facepalm öcsém, de legalább double facepalm :(

ruky 2011.08.04. 12:02:43

@Zabalint:

nem látom úgy, hogy túlvállaltam volna magam
(még) tudom/tudjuk fizetni a másfél- lassan két-szeresére növekedett részletet, de nem teccik a tendencia (szerintem erre nem lehetett reális felkészülni 4 éve) és pont ez aggaszt, ha ez megtörténhetett ilyen rövid idő alatt akkor a hitel szempontjából még hátralévő időben mi minden jöhet még...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 12:03:31

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Senki nem feltételezte.De a válságok a korábbi évek tapasztalatai alapján 1-3 év alatt lefutnak."

Rengeteg devizahitel már az első években bedőlt, mert nem tartalékoltak addig, amíg sütött a nap. Amúgy az sem igaz, hogy a válságok 1-3 év alatt lefutnak, az 1929-es például hivatalosan is 33-ig tartott, de a legtöbb ország gazdasága a II. világháborúig sem tudott kilábalni.

"A devizák ára pedig pénzügypolitikai kérdés."

Is.

"A dollár nem azért gyenge, mert ez az USA gazdaságának ára!"

Ez igaz.

"A frank nem azért erős, mert ez svájc gazdaságának ára!"

Nem, de még egyszer, nézd meg a korábbi trendeket, több évtizedre visszamenőleg, nem tudsz olyan jelentősebb valutát mondani, amely több évtizeden át tartani tudta volna magát a CHF-el szemben. Akkor azt lehetett volna gondolni, hogy majd az euró és a HUF tartani fogja? Te félrebeszélsz, mert a válságot adod elő, mint fő okot, holott annak van minimális esélye, hogy 20 éven belül a HUF, esetleg később az EUR szárnyal a CHF-hez képest, vagy legalább tartja magát.

"Ember, ha írok Neked, próbáld már elolvasni, légyszíves! "

Vicces, hogy te magyarázol, miközben süket vagy az érvekre.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 12:05:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"Ha veszel egy használt autót, azon is van jótállás. Miért? Mert nem mondhatjuk, hogy szart vettél? Nem vagy szakember? A te bajod!"

De a hitelen nincsen jótállás, ezt előre tudod, az autóról meg előre tudod, hogy van rajta.

ruky 2011.08.04. 12:08:26

@Zabalint:
azért valljuk meg, hogy az általam nem sokra tartott rettenetesen hosszú múltra visszatekintő szlovákiát nem érinti a válság ilyen mélyen mivel euróban fizetnek

tehát ha mondjuk a kedves kormányok nem csak azzal lettek volna elfoglalva, hogy ha az egyik lépett egyet vagy kettőt erre vagy arra akkor a következő okvetlenül előbb vissza haladt majd tök más irányba lépet egyet vagy kettőt...

ha jól olvasom a híreket, svájc éppen ezért olyan stabil mert annak idején összefogott a politikai elit és kidolgozták, hogy svájcnak mi jó hosszú távon és ebbe az irányba léptek sokat, és bejött...

Rettenet Tábornok11 2011.08.04. 12:26:22

Én 2005-ben vettem fel EUR hitelt, ez még nem a csúcspont volt, de már közeledtünk felé. Emlékszem hogy már akkor szó szerint veszekedni kellett a banki alkalmazottakkal, hogy én márpedig EUR hitelt akarok felvenni, és nem Frankot. Akkor ugyanis mintha utasításba lenne adva, mindenkinek szinte kizárólag csak azt ajánlották. Szóval nem triviális hogy felelőtlen volt minden akkori hitelfelvevő, egyszerűen csak ez volt a ternd.

Persze én is szívtam az euroval, hiszen akkor még arról volt szó hogy 2008, de legkésöbb 2009-ben belépünk az eurozónába, de egyenlőre még kisebbet mint a farkhitelsek. Kop Kop kop

RT

ruky 2011.08.04. 12:29:58

@Rettenet Tábornok11:

valahol pont erre próbálok célozni...

ha 2007-ben úgy tűnt volna, hogy hamarosan áttérünk az euró-ra, akkor 99%, hogy euró alapú hitelt veszek fel...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 13:04:23

@ruky:
Ha ésszerűen járnak el a kormányok, akkor már 2002 körül komoly költségvetési szigorra lett volna szükség, ha ezt valamelyik kormány meglépni, 3-szor annyi ember ment volna utcára, mint bármikor máskor a rendszerváltás óta. Az emberek azt kapták a kormányoktól, amit akartak, a pénz szórását.

Amúgy meg az euró gyengült az utóbbi időszakban a CHF-el szemben, szóval ezt a szlovák CHF hitelesek sem ússzák meg. Amúgy fogalmam sincsen ők mennyien vannak.

@Rettenet Tábornok11:
Ha bemegyek a boltba, hogy nekem Samsung TV kell, nem hagyom magam rábeszélni az LG-re. Ha mégis, és szívok vele, akkor ugyanaz a kategória, mint ha a Samsunggal szívnék, felelősséget ugyanis nem vállal az eladó, hogy egy másikra beszélt rá.

caesar 2011.08.04. 13:05:22

@ruky:
"azért valljuk meg, hogy az általam nem sokra tartott rettenetesen hosszú múltra visszatekintő szlovákiát nem érinti a válság ilyen mélyen mivel euróban fizetnek"
Nyugi, ők még annyira sem tartanak minket. Tudod, a múlt elmúlt, abból nem lehet megélni. Ők a jövőnek élnek, mi a múltból. Ezért érinti őket kevésbbé a válság, nem azért, mert Euroval fizetnek. Az csak annek a folyománya, hogy alaposan elhagytak minket gazdaságilag.

caesar 2011.08.04. 13:07:42

"Én 2005-ben vettem fel EUR hitelt, ez még nem a csúcspont volt, de már közeledtünk felé. Emlékszem hogy már akkor szó szerint veszekedni kellett a banki alkalmazottakkal, hogy én márpedig EUR hitelt akarok felvenni, és nem Frankot. Akkor ugyanis mintha utasításba lenne adva, mindenkinek szinte kizárólag csak azt ajánlották. Szóval nem triviális hogy felelőtlen volt minden akkori hitelfelvevő, egyszerűen csak ez volt a ternd."

Magad írtad, hogy AJÁNLOTTÁK. Az ajánlatot nem kötelező elfogadni. Vagy igen?

ruky 2011.08.04. 13:26:21

@Zabalint: Amúgy meg az euró gyengült az utóbbi időszakban a CHF-el szemben...

mint azt 2011.08.04. 12:29:58-kor írtam:
ha 2007-ben úgy tűnt volna, hogy hamarosan áttérünk az euró-ra, akkor 99%, hogy euró alapú hitelt veszek fel...
tehát, ha akkor euro hitelt veszek fel és már eurónk lenne, éppen nem érintene a CHF erősödése...

de tisztázzuk: mivel ezen blog címe az, hogy ki a felelős - ezért mertem egyik bejegízésemben egy nyilvánvalóan szubijektív választ adni:

- nem tekinthetünk el a hitel felvevő felelősségétől

- nem kellene eltekinteni a hitelező felelősségétől (a teljes kockázat áthárítására célzok)

- nem kellene eltekinteni a mindenkori feltételeket biztosító kormányok felelősségétől (nem véletlen, hogy megszüntették a korábbi állapotokat, tehát ha rossz volt az nem az én vagy más, hanem Ő szabályozásuk miatt volt rossz, az igaz, hogy senki sem tartott pisztolyt a fejemhez, hogy kötelező hitelt felvenni)

én mint korábban írom a következőképpen osztanám el a buktát (és nem az egész törlesztő részletet, hanem csak a felvételkori és a mindenkori összeg közötti részt)
Ügyfél: 50%
Bank: 25%
Állam: 25%
az arányokon lehet vitatkozni, de szerintem nem kérdés a felsoroltak felelőssége a kialakult helyzet miatt...

caesar 2011.08.04. 13:33:30

@ruky:

"én mint korábban írom a következőképpen osztanám el a buktát (és nem az egész törlesztő részletet, hanem csak a felvételkori és a mindenkori összeg közötti részt)
Ügyfél: 50%
Bank: 25%
Állam: 25%
az arányokon lehet vitatkozni, de szerintem nem kérdés a felsoroltak felelőssége a kialakult helyzet miatt... "

Könyörgöm, nem kell ez a demagóg duma.
Aláírtál egy szerződést, amiben minden részlet le van szabályozva. Választhattál, hogy aláírod, vagy nem. Aláírtad? Igen. Ez esetben az abban foglaltak szerint TIÉD a felelősség! Hogy ez parasztság? Igen az. De nem kötelezett rá senki senkit, hogy pénzügyi erejét többszörösen meghaladó költekezésbe fogjon.

caesar 2011.08.04. 13:39:18

@ruky:

Fogalmazzunk úgy, hogy amit írtál százalékosan, az az erkölcsi felelősségre talán igaz lehet (bár a hitelfelvevőét picit magasabbra tenném)
Azonban a jogi felelősség kizárólag a hitelfelvevőé (illetve azé, akinek a felelőssége a szerződésbe van foglalva, és aláírta azt)
Az erkölcsi felelősséggel azonban kitörölheted.. Ilyen a vadkapitalizmus sajnos, nem lehet átugrani.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 13:51:18

"- nem kellene eltekinteni a hitelező felelősségétől (a teljes kockázat áthárítására célzok)"

Mégis milyen kockázatáthárításról van szó? Kezdetektől fogva a hitelfelvevő vállalta a teljes kockázatot. Igazad van, a hitelező felelőssége is létezik, de az elsősorban makrogazdasági, hiszen figyelembe véve az árfolyamkockázatot, nem szabadott volna 50%-nál alacsonyabb önerő esetén devizahitelt adnia. Ezen kívül a többi hiba a hitelfelvevőé.

"- nem kellene eltekinteni a mindenkori feltételeket biztosító kormányok felelősségétől (nem véletlen, hogy megszüntették a korábbi állapotokat, tehát ha rossz volt az nem az én vagy más, hanem Ő szabályozásuk miatt volt rossz, az igaz, hogy senki sem tartott pisztolyt a fejemhez, hogy kötelező hitelt felvenni)"

Ha akkor nem engedi a kormány, akkor meg az lett volna a baj a nép szemszögéből. Fel kéne végre nőni!

Az én véleményem egyébként a következő:
80% ügyfél
15% állam
5% bank

A 15% államért pedig demokráciában a választópolgárok is felelősek. Ebbe pedig beleértem azt, hogy elhitették az emberekkel, hogy megtehetik a saját lakást, nem csináltak bérlakás programot, a közoktatásban pedig nincsenek pénzügyi ismeretek.

ruky 2011.08.04. 13:51:47

@caesar:

szigorúan csak hipotetikusan...

ha holnap egy közterületen fényes nappal felkeres téged a maffia és választanod kell hogy melyik újjad vágják le, és ezt le is papírozzák majd alá írod (vagy ha nem akkor a tököd vágják le mindenképp)... szóval ebben a nem túl valószínű esetben nem gondolod, hogy az is felelős aki ilyen közterületi körülményeket biztosít, mert a TE felelősséged egyértelmű számomra, minek mentél közterületre...

tudom, hogy sántít és ennek ellenére értenéd ha akarnád, de aki így kezdi (egy ilyen blogon), hogy minek ez a demagógia, az valszeg nem akarja érteni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 13:53:28

@caesar:
Azért nem kellene Szlovákiát az egekbe magasztalni. Van Pozsony és környéke, amely az EU egyik legfejlettebb övezete gazdaságilag, meg van a többi, amely balkáni színvonal.

ruky 2011.08.04. 13:56:35

@Zabalint: Mégis milyen kockázatáthárításról van szó? Kezdetektől fogva a hitelfelvevő vállalta a teljes kockázatot. Igazad van, a hitelező felelőssége is létezik, de az elsősorban makrogazdasági, hiszen figyelembe véve az árfolyamkockázatot, nem szabadott volna 50%-nál alacsonyabb önerő esetén devizahitelt adnia. Ezen kívül a többi hiba a hitelfelvevőé.

Nem, nem!

Arra gondolok, hogy a hitel felvételkor a BANK tisztában volt vele, hogy én 20 évre felvettem ennyi meg ennyi hitelt, hogy Ő akkor NEM különített el az akkori árfolyamon CHF-et hanem havonta vásárolja azt meg a bankközi piacon, ez az Ő üzleti kockázata kellene legyen, nem szabadna áthárítsa szerintem...

ha jól halottam épp erről szól egy mostanában készülő próba per...

caesar 2011.08.04. 13:59:04

@ruky:
Most viccelsz, ugye? Írjam le mégegyszer hogy ne legyél demagóg?
Ez a hasonlat nemhogy sántít, hanem levágták a lábát.

Vagy téged megkeresett a bank, és megfenyegetett hogy írj alá egy hitelszerződést? Szerintem önként mentél, és még örültél is hogy adtak hitelt.

Értem én, hogy mit akarsz mondani, és meg is értem. De te mivel erősen érintett vagy, nem tudsz/akarsz elfogulatlan véleménnyel lenni.Ami természetes, csak ne hárítsd a saját felelősségedet másra. Mint ahogy a fél ország másra mutogat, ahelyett hogy önmagában keresné a hibát. Ez nálunk úgylátszik nemzeti sport.

caesar 2011.08.04. 14:03:53

@Zabalint:
Magyarorszég: Van Budapest és vonzáskörzete,amely ez EU viszonylag fejlett vidéke, bár nem annyira mint Pozsony és környéke. (Jó, még Győr)
És van az ország többi része,ami be kell látni sajnos Szlovákia alatti színvonal.
Amúgy jártál már a Balkánon? Divat mostanában balkánozni. De menj el a Balkán legeurópaibb részébe, Görögországba. Visszatérve azt mondod, ez bizony a Nyugat.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2011.08.04. 14:08:29

A történet nem véletlenül a magyar bankok forint alapú hiteleinél, ill. azok akkoriban pofátlanul lehúzónak vélt kamatainál kezdődik?
Csak kérdezem....

caesar 2011.08.04. 14:11:50

@Zabalint:
És egyébként nem azért írtam, mert az egekbe szeretném magasztalni Szlovákiát.
Csak teljességgel irritál ez a gőgös, más népeket lenéző hozzáállás, és légkör, ami ebben az országban most ismét előretört, és amiért utálnak minket Európa szerte.Egy pici, pökhendi nemzet, aki 3* annyit gondol magáról, mint ami.( érdekes, hogy milyen plasztikusan megtestesíti ezt a hozzáállást valaki)Volt már ilyen a XX. században. Meg is lett az eredménye.

ruky 2011.08.04. 14:45:32

@caesar:
figyi szerintem ha már személyeskedünk:

vegyünk engem: nézd vissza a bejegyzéseim, soxor írom, hogy "szerintem" és hogy "nyilván szubjektív" ennél jobban sajnos nem tudom, kifejezni, hogy ÉN vagyok az aki így vagy úgy gondolja

vegyünk téged, itt osztod az észt mintha a TE véleményed nem csak egy lenne a sorban HANEM, AZ IGAZSÁG természetesen tévedhetetlenül és megkérdőjelezhetetlenül...

na légy szíves... kicsit gondolkodj el...
ha jól tudom ez itt egy nyilvános blog ahol a felvetett témákban mindenki elmondhatja a véleményét és nem a TE kizárólagos fórumod ahol a veled egyeztetett vagy neked tetsző vélemények maradhatnak, a többit pedig TE majd jól HELYRE teszed...

ruky 2011.08.04. 14:48:05

@caesar: ...Győr...
Győri vagyok, erről mesélhetnék...
Messze nem olyan rózsás a helyzet itt mint azt (Bp.-ről történő) ideköltözésem előtt hittem...

caesar 2011.08.04. 15:00:03

@ruky:
Osztom az észt?
Megírtam a véleményemt. Ugyanis nekem is lehet.
Ja, hogy neked nem frankó beismerni a saját felelősséged....
Igazad van, jobb másra mutogatni. Legyen. A szemét bankok a felelősek, meg a politikusok (természetesen saját szájíz szerint csak az egyik oldal), meg mindenki más.
Jobb így?

caesar 2011.08.04. 15:04:40

@ruky:

Győri vagyok, erről mesélhetnék...
Messze nem olyan rózsás a helyzet itt mint azt (Bp.-ről történő) ideköltözésem előtt hittem...

Így van ez, sehol nincs kolbászból a kerítés,Nyugat-Európában sem, csak innen tűnik úgy.

Egyébként ha nem vagyok indiszkrét mi a probléma Győrött? Nincs munkahely? Magasak az ingatlanárak?
Csak azért kérdezem, mert ha ott nem rózsás a helyzet, mit szóljanak a borsodi, szabolcsi,hajdúsági -és még sorolhatnám- emberek?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.04. 15:08:54

@ruky:
Amiről te beszélsz, az már HUF hitel lenne lényegében. Legalábbis az ügyfél részéről. Akkor nem 6% lett volna a kamat.

@caesar:
Hát azért ez nem ugyanaz, Kelet-Szlovákia Borsodnál is elmaradottabb, Dunántúlnak meg minden megyéje fejlettebb gazdaságilag nála.

A Balkánt meg szerintem érted hogyan értettem, és nem Görögországra gondoltam, az más kérdés, hogy Görögország a hiteleiből fedezte azt a jólétet.

Értem mit gondolsz a pökhendiség alatt, de én nem hiszem, hogy ezt képviselném, csak mert nem gondolom azt, hogy a bezzegországok több nagyságrenddel jobban csinálnák.

ruky 2011.08.04. 15:12:24

@caesar:
hát munka van, leginkább két féle:
1. bio robotnak való, 3 műszak, semmi pénz szalag mellé
2. több nyelven beszélő több diplomás vezető
---
ebből mindig van sok (saját bajom, hogy nem felelek meg a második igénynek)

átlag melóból kevés van, és arra is rányomja a bélyegét pár nyomasztó dolog, mint pl. budapest

hogy értsd, én egy olyan TTTTTelekommunukácciós multinak dolgozom amelynek van magyar leányvállalata és annak van egy másik leányvllalata (itt dolgozom én) ez a bizonyos leányvállalat olyan, hogy van egy részlege bp-en, kb 5-600 dolgozóval, és van egy részlege győrben kb 130 dolgozóval...
ugyanazért a munkáért nem ugyanazd a fizetést adják győrben mint bp-en, ahányszor ezt felvetettük, a válasz: oda kell költözni...

szóval van ami nem teccik...utoljára emberi fizetésem Bp.-en volt

caesar 2011.08.04. 15:16:18

@Zabalint:

Értem mit gondolsz a pökhendiség alatt, de én nem hiszem, hogy ezt képviselném, csak mert nem gondolom azt, hogy a bezzegországok több nagyságrenddel jobban csinálnák.

Nem is rád gondoltam, félre ne érts:)
Egy nálad jóval "nagyobb" emberre:)Akinek az akarata szerint robogunk előre (a szakadék felé)

caesar 2011.08.04. 15:20:35

@ruky:

Keleten ugyanez a helyzet, csak még kevesebb pénzért.
Ha nem akarsz ne válaszolj. Akkor miért költöztél el Bp-ről? Hogy ne vádolj észosztással előre leírom, nem vagyok budapesti, sőt az "elmaradott" keleti végeken lakom, és nincs az a pénz, amiért Bp-re költöznék! Na jó, van, de annyit úgysem adnának sehol.

ruky 2011.08.04. 15:26:40

@caesar:
természetesen vannak pozitívumok is: élhető város, könnyen bejárható távolságok, jó infrastruktúra (bár nem teccik, hogy tőlünk kb.50m-re van DIGI kábel, de hozzánk nem hozzák be...egyelőre)
nem mindegy, hogy innen (győrből) egy(másfél) óra alatt Bp-en (vagy akár Bécsben) vagyok

békés megyéből egy bp-i út négy-öt óra volt (akkor még kocsi híján vonattal) (bécs meg olyan messze volt, hogy arra szavak sincsenek)

ruky 2011.08.04. 15:38:16

@caesar:
családi okok miatt költöztem, egy győri csajnak udvaroltam és amikor komolyra fordult akkor dönteni kellett, hogy ő jön pestre vagy én megyek győrbe. nekem ez csak egy újabb költözés volt, nem akartam kiszakítani a környezetéből, neki itt élnek a dédszülei is, nekem meg mindegy volt...
én ott hagytam minden barátom, kapcsolatom, és itt alapítottam családot, nem bántam meg, de tudtam, hogy valamit valamiért és PONT ez az ami a hitel felvételkor is volt: valamit valamiért
hitel nélkül nem tudtuk megoldani a garzon lecserélését, és a kormányok által (persze később megváltoztatott, rossz) szabályozás miatt olyan hitel vettünk fel amilyet akkor lehetett (mint mondottam, szerintem kellő körültekintés mellett)
ezzel egyfajta kényszer pályára is álltam...
de nem félek újra lépni, ha kell: GO WEST...

a magyaron kívül két nyelven beszélek, de sajnos a német nincs közte, de már tanulom...

győrben a német nagyon fontos lenne, az audiban sok jólfizetett érdekes munka lenne, számomra is, de a német kell hozzá

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.04. 15:48:43

Megoldások:
1. Svájc nyomtasson eszetlen mennyiségű frankot, amivel inflálja a valutáját, vagy
2. vezessenek be negatív kamatot, ami után előbb-utóbb megindul a visszaváltás, vagy (és ez a végső megoldás)
3. a Nato üzenjen hadat nekik;-)

ruky 2011.08.04. 15:53:13

@malacz69 eurofanyalgó:

:-) nekem mindegy

aszem a 2.-on már gondolkodnak, vagyis olvastam ilyesmiről pár hete

a harmadikról is olvastam egy blogban, csak annyi volt hogy nem a NATO hanem Magyarország üzenjen neki hadat (és kezdjen azonnali béketárgyalásokat és ennek keretében kell tárgyalni a lakossági adósság elengedéséről), és volt a blogban egy nagyonjó kép ha jól emléxem egy svájci (multifunkciós) bicska-szerű több csövű piros tank volt benne...

caesar 2011.08.04. 15:57:20

@malacz69 eurofanyalgó:

IGEN! A Frank a hibás, követelem, "monnyon le" :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.04. 16:51:09

@ruky:

Én meg úgy hallom, az 1. ponton gondolkodnak, azaz piacra dobnak egy nagyobb adag frankot.

@caesar:

Hallod, ez már olyan árfolyam, h a svecieknek sem jó. Mindenki átvált, külföldön vásárol, tankol s vesz igénybe szolgáltatásokat. Ott sem mindenki bankár, a fodrásznak, a boltosnak, a benzinkutasnak, stb... is meg kéne élni vmiből.

Egyébként Svájc mit tud az órákon, a bicskáikon és a csokikon kívül iparilag?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 19:32:53

@CyberPunK:

A szociális egély a munkanélküli segély (Álláskeresési támogatás) után jön.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 19:36:03

@CyberPunK:

Ha a válság Vis Maior, akkor ez hogyan hat a frankhitelesekre?

A bank bukja a hitelt, ez az ő kára. A bank esetleg tönkremegy, nem jön meg a fizetésed, elszabadul az infláció, pánik tör ki, a forint naponta 20-50%-ot veszít az értékéből, jövő hónap végére egy kiló kenyér 4000 ft-ba kerül.
Ha vis maior, akkor ez mind a te károd. Hozzáteszem, a 4000 Ft-os kenyér az é árom is, pedig én mint nemhiteles nem vagyok a vis maior alanya.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 19:43:37

@ruky:
azt sem engedte, hogy CHF-ben törlesszek, forintban kellett,

Ez a legnagyobb arcátlanság. megjegyzem tudokolyan CHF hitelről, aki napi árfolyamon törleszt, de ha akar, akkor CHF-et fizet. minden hitelpapírja CHF-ről szól, HUF csak a törlesztőnél van, mikor a napi árfolyamot nézik és kiszorozzák.

Mikor lement a frank, a srác összekalapozott 6 havi fizetését, és a számára kedvező árfolyamnak hála, 24 havi törlesztőt fizetett ki. Még előtörlesztési díjat sem kellett fizetnie.

Nem nagy banknál, hanem egy kis takarékszövetkezetnél van a kölcsöne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 19:45:47

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Belegondoltál, hogy nagyjából a lakosság harmada van valamilyen közüzemi számlával elmaradva?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 19:47:19

@ruky:

Én is a gázszámla és a villany felét el tudnám költeni sörre.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 19:52:46

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Bevallom, a gázártámogatásak magam is haszonélvezője voltam, de nem értettem vele egyet.

Sokkal jobban örültem volna neki, ha kevesebb adót vonnak le tőlem, és a különbözetből majd kifizetem a gázt.

el kellene felejteni végre a kompenzáció nevű szót, amikor piaci termékek áráról van szó. Viszont az állam szeret gondoskodni, elvonni, és a saját szájíze szerint elosztani, mert akkor a pártok tudnak mahinálni, és az oztogatáson keresztül választásokat nyerni.

Én annak örülnék, ha adót a valóban szükséges dolgokra szedne az állam, és mindenki gazdálkodjon a maradékkal.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.04. 20:01:22

@ruky:

"Arra gondolok, hogy a hitel felvételkor a BANK tisztában volt vele, hogy én 20 évre felvettem ennyi meg ennyi hitelt, hogy Ő akkor NEM különített el az akkori árfolyamon CHF-et hanem havonta vásárolja azt meg a bankközi piacon, ez az Ő üzleti kockázata kellene legyen, nem szabadna áthárítsa szerintem..."

Ezért lenne jó, ha a cHF hitelt CHF-ben KELLENE törleszteni.

caesar 2011.08.04. 21:24:49

@malacz69 eurofanyalgó:
"Hallod, ez már olyan árfolyam, h a svecieknek sem jó. Mindenki átvált, külföldön vásárol, tankol s vesz igénybe szolgáltatásokat. Ott sem mindenki bankár, a fodrásznak, a boltosnak, a benzinkutasnak, stb... is meg kéne élni vmiből.

Egyébként Svájc mit tud az órákon, a bicskáikon és a csokikon kívül iparilag? "

Ez így igaz. Senki nem vitatja.
Svájci ipar? Várjunk csak...svájci sapka? :)
Te is tudod hogy nem az iparban kell keresni a valuta erejét, hanem a nagymúltú,diszkrét bankrendszerben.

caesar 2011.08.04. 21:29:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

el kellene felejteni végre a kompenzáció nevű szót

Hú de hálás vagyok, hogy ezt leírtad. Ezt kimondani istenkáromlásnak számít. Pedig a csalás és korrupció melegágya. Amellett hogy rohadtul igazságtalan a bérből, fizetésből élő nem adócsaló állampolgárok kárára.

2011.08.05. 00:47:35

@Zabalint: Amúgy az sem igaz, hogy a válságok 1-3 év alatt lefutnak, az 1929-es például hivatalosan is 33-ig tartott, de a legtöbb ország gazdasága a II. világháborúig sem tudott kilábalni.

Azért nem vettem bele azt a válságot, amit nem tudtak kezelni. Világháború lesz?

Megnéztem a PSZÁF honlapján a chf alakulását. 2000. 01. 05 .-ig hajlandó visszamenni.
Az adataid hamisak. a frank árfolyama hullámzik, de nem nő! Sőt, ha a 2000 januárit nézzük a 2008 -hoz, akkor csökken!!!

Azért ez elég hivatalos forrás.

2011.08.05. 00:49:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Anyázod a támogatott forinthiteleseket is?"
Igen."

Az más. Akkor igazad van. A vásárlóerőt nem mesterségesen kéne megtámogatni, hanem létre kéne hozni. De mi lenne, ha a magyar bérek is megegyeznének a némettel?

2011.08.05. 00:51:45

@caesar: Svájc elég fejlett iparral rendelkezik. Mondjuk nem palacsintasütőt gyártanak, az tény. Olyan alkatrészeket, melyek csak tőlük vásárolhatóak meg. Talán az sem véletlen, hogy a CERN működtetésére is alkalmasnak bizonyultak.

2011.08.05. 00:54:58

@malacz69 eurofanyalgó:" Megoldások:
1. Svájc nyomtasson eszetlen mennyiségű frankot, amivel inflálja a valutáját, vagy
2. vezessenek be negatív kamatot, ami után előbb-utóbb megindul a visszaváltás, vagy (és ez a végső megoldás)
3. a Nato üzenjen hadat nekik;-)"

Én azt figyeltem meg, hogy akit OV meglátogatott, és példaképének nevezett, az most szarban van. Nem kéne Svájcba küldeni?

2011.08.05. 01:04:51

@Zabalint: "De a hitelen nincsen jótállás, ezt előre tudod, az autóról meg előre tudod, hogy van rajta."

Nincs annál felemelőbb, mint amikor valaki a hasonlatot tekinti a vita tárgyának. Kissé "lineárisan" gondolkozol.
Ráadásul valahol olvastál egy eszmefuttatást, és most azt szajkózod.
apps.pszaf.hu/hitkalk/Arfolyam.aspx -

Keress rá, meg fogsz lepődni!
Épp ellenkezőleg történt, mint Te állítod!

2000-2009 közepéig együtt mozog az euro-val!!!
2008 első félévében csökken, ALACSONYABB, mint 2000 óta bármikor!

Téged becsaptak!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.05. 01:51:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

De mi lenne, ha a magyar bérek is megegyeznének a némettel?

egyrészt kánaán, másrészt két nap múlva az itt termelő cége fele máshol termelne, 5 nap múlva a négyötöde, két hét múlva 95%-a.

Azon kellene elgondolkodni, hogy a különböző távhő és gáz, valamint egyéb ilyen-olyan jogcímen igényelhető rezsitámogatások ellenére a stuttgarti unokatestvérem nominálisan a közel megegyező méretű lakásra kevesebb rezsit fizet. Egységárban is tán.

Tehát nem támogatott lakáshitel kell, hanem olyan környezet, ahol a jelzáloghitelnél a bank a jelzáloggal él, és nem kér még 347 ingatlant fedezetnek.

Ahol ha kötök egy hitelszerződést, nem módosulnak a paraméterek önkényesen menet közben.

Olyan környezet kell, ahol nem vesz el tőlem és munkaadómtól az állam majd mindent, és osztja újra el, hanem lehetővé teszi számomra, hogy mindenből (elsősorban közmű) piaci körülmények között vásároljak. Akkor jobban ösztönözve lennék a takarékos megoldásokban.
Jelenleg (elnézést a kifejezésért) h valaki szarik négy gyereket, az majd mindent ingyen kap, kedvezményesen kap, vagy alanyi jogon kap. Aki valamiért csak egy gyermeket tudott vállalni (Jelesül én, aki ennek az egynek tudott megadni mindent, nem akartam, hogy a kissebbnek a másik levetett cuccait kelljen hordani) az hiába takarékoskodik pl a gázzal, az többet fizet érte.
Ugyanakkor a közmunkaprogram tervezetén keresztül felemeljük a szavunkat a megélhetési gyerekgyártás ellen, akiknek van 12 gyerekük, és a kocsmában ülnek a segélyből.

Nincs semmi bajom a nagycsaládosokkal, de az ő példájukon keresztül lehet a legjobban szemléltetni, milyen elbaszott rendszerben élünk.

( Én gyerekemek a könyvek kerülnek 16500 Ft-ba. Mivel papíron nem egyezik lakcímünk a feleségemmel. Röhögve kifizetem /Nem röhögve, de simán/. Ismerős pár, az egyik gyerek az enyimmel jár egy suliba, a két gyereknek a könyve 38680 Ft. Ő ezt nem tudta kifizetni, segélyt nem kapott, mert mindketten dolgozta, a gyereke nem tudott órákra leckét írni, mindenki mutogatott egymásra, októberre megengedték neki, hogy részletekben kifizesse. Hozzáteszem, 15 ezer Ft-ot előtakarékoskodott könyvre.
3 gyereke család ingyen kapja a könyvet, ingyen esznek a gyerekek, kiemelt családi pótlék stb....)

Ne ezt a szemléletet alkalmazzuk megint!

A tervezett frankhitelmentés is kikre vonatkozik? Akik még nincsenek olyan kurva nagy bajban, mert csak 3 hónapnál kevesebb az elmaradásuk.
Azokat kell megsegíteni, ahol valamelyik fél a családból önhibáján kívül munkanélkülivé vált, és nem talál munkát, de a munkaviszony megléte alatt nem halmozott fel elmaradást a törlesztésben.

De bevallom, fingom sincs, hogy lehetne őket úgy megsegíteni, hogy azzal én is egyetértsek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.05. 01:57:23

@caesar:

Egyébként Svájc mit tud az órákon, a bicskáikon és a csokikon kívül iparilag? "

Stadler
www.stadlerrail.com/

Komax
www.komax.ch/de/home.htm

Novartis
www.novartis.ch/

Roche
www.roche.ch/

Milka

Nestle

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.05. 08:39:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Amúgy sok mindennel egyetértek, de van valami, amivel nagyon nem. Ez ni:

"Aki valamiért csak egy gyermeket tudott vállalni (Jelesül én, aki ennek az egynek tudott megadni mindent, nem akartam, hogy a kissebbnek a másik levetett cuccait kelljen hordani)"

Csak tömören:
- Nem kell "mindent" megadni egy gyereknek ahhoz, h boldog, kiegyensúlyozott felnőtté váljon;

- Nekem két lányom van, és a második simán elhordott egy csomó cuccot a az elsőtől, miközben kapott újakat is meg más rokon gyerektől, és ebben semmi gáz nincs. Egy piciny gyermek egy jobb minőségű göncöt nem koptat el abban a rövid időszakban, míg ki nem növi azt. De mondok mást: iszonyú gazdag amerikai celebek európai turikban vásárolnak, csakhogy egyedi ruciban feszítsenek a hétköznapokban. Ha nekik nem derogál, nekünk miért, ha a kisebbik gyerek fölveszi a nagyobbik kinőtt ruháját?

És figyelj, te hiába érzed azt, h mindent megadtál annak az egy gyereknek, mert nem adtál meg neki egy fontos dolgot: egy jó testvért! Bizony.

És ezzel nem bántani akarlak, félre ne érts, csak én nagyon annak híve lennék, h legyen sok-sok gyerek, de minőségi gyerekvállalással, ne a nyomorba.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.05. 09:56:46

@malacz69 eurofanyalgó:
A te álláspontodban is van igazság, e nem szeretném most az akkori pénzügyi helyzetemet, a betegségemet, körülményeink hirtelen megváltozását stb. boncolgatni. Írtam egy nem túl szerencsés és valós példát, mert valami indokot kellett írni, de ennél jóval komolyabb és súlyosabb indokok miatt lett a gyermekünk egyke.

Tömören úgy lehetne írni, hogy a napos parttól jó messzire kezdtem az életemet.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.05. 10:13:09

@Én is akarok kommentelni: igen, olyan pénzt amitől a mi orrunk csak félreállni tud. ez sem akármi!

2011.08.05. 10:50:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:" Ezért lenne jó, ha a cHF hitelt CHF-ben KELLENE törleszteni. "

Erősen vigyáznak rá, hogy ne tedd meg. Extra profit, egy újabb lépcső, hogy ne tudd ellenőrizni, hogy ha a frank feljebb ment 25-30%-kal 2007 óta, miért fizetsz te kétszer annyit?

2011.08.05. 10:54:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Azon kellene elgondolkodni, hogy a különböző távhő és gáz, valamint egyéb ilyen-olyan jogcímen igényelhető rezsitámogatások ellenére a stuttgarti unokatestvérem nominálisan a közel megegyező méretű lakásra kevesebb rezsit fizet. Egységárban is tán."

Lehet, vannak olyan pontjai az érvelésednek, amit finomítanék, de összességében teljesen egyetértek.
Saját bőrömön érzem, hogy az angliai rezsim kevesebb, mint hasonló méretű lakás esetén odahaza.

2011.08.05. 10:57:03

@malacz69 eurofanyalgó: - "Nem kell "mindent" megadni egy gyereknek ahhoz, h boldog, kiegyensúlyozott felnőtté váljon;"

Nekem 3 van. Hidd el, plusz költség.

2011.08.05. 11:04:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:" De bevallom, fingom sincs, hogy lehetne őket úgy megsegíteni, hogy azzal én is egyetértsek. "
Volna több módja is, csak a bankok nem mondanak le a profitról,sőt extraprofitra akarnak szert tenni a fizető ügyfelektől, megfinanszírozandó a veszteségüket a nemfizetőknél.

Vagy pénz kellene rá. Például állam megveszi, kiadja bérbe az ott lakónak. (nem jó, mert kimarad a slepp haszonszerzési lehetősége)
A bankadó helyett maximálják a kezelési költséget.
A költségeket forintban számolják, nem szorozzák fel a frank árfolyamváltozásával.

Kötelezik a bankokat az átlátható árképzésre, az országkockázati felár érvényesítését a törlesztőben tiltják.

Felértékelik a forintot.

Én is akarok kommentelni 2011.08.05. 11:28:47

Van pénz! Nemrég egy igen jó befektetésre költött el viktor párszáz milliárdot.
Vettek MOL részvényt potom 22400 HUF/db áron. Most ahogy nézem 18250-en áll. Ahol ilyenekre van ennyi pénz, ott másra is akad!

selmeczi gabika!!!!
hol vagy ilyenkor a tőzsdézős dumáddal????

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.05. 15:29:44

@Én is akarok kommentelni:

Ez nagyon jó téma lenne egy olyan bloggernek, aki kitartóan hisz a neoliberális gazdaság politikában, többek között abban, h az állam rossz gazda.

Selmeczi Gabriella valószínűleg vagierrista módon lett az, aki.... Végül is, ha nem beszélne, még be is válhatna egy olyan helyen, ahol nem dönthet lényeges kérdésekről.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.08.05. 16:10:53

@Én is akarok kommentelni:

"Az amerikai és ázsiai indexeket négy-öt százalékos mínuszba tolták. A BUX 4 százalék fölötti eséssel kezdett, Nyugat-Európa is mélyrepülésben van."

index.hu/gazdasag/vilag/2011/08/05/ket_eve_nem_volt_ekkora_panik_a_tozsdeken/

Kemény világ a tőzsdecápák birodalma.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 20:17:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ha hasonlat, akkor legalább lényegében hasonlítson az eredetire. De a szezont ne keverjük már a fazonnal.

Olvasni meg kérlek tanulj már meg! Én arról beszéltem, hogy a CHF több évtizedes távlatokban folyamatosan erősödik a legtöbb valutához képest. Egyébként a 90-es években a Ft-hoz képest is komolyan erősödött, de nyilván ez nem nagy érv, mert a HUF akkor gyengült a rendszerváltás miatt. Ellenben te újra és újra előhozod a közelmúltat, mikor én több évtizedről beszélek. Arról az időszakról hozol adatokat, amikor a lufit fújták, és még van pofád engem lehülyézni, meg az én gondolkodásomat lineárisnak nevezni, miközben folyamatosan ugyanazokat a hülyeségeket ismételgeted. Írok valamit, aztán egészen másra reagálsz, a számba adsz olyat, amit nem is állítottam.

Ellenben ha már másra nem vagy képes, kérlek nézz utána 1990-ben mennyi HUF volt 1 CHF!
süti beállítások módosítása